Συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών μελετών και προβλέψεων σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή. Σχεδόν το σύνολο των μελετών και προβλέψεων συγκλίνει στο ότι ο στόχος να συγκρατηθεί η αύξηση της μέση παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου είναι πλέον άπιαστος.
Κάποιες μελέτες κάνουν πιο συντηρητικές προβλέψεις για το ύψος της αύξησης της θερμοκρασίας και κάποιες πιο προωθημένες.
Η τελευταία σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και αναφέρει ότι ακόμη και αν προοδευτικά μειώνονται οι εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα και στο τέλος της δεκαετίας έχουμε καταφέρει να μηδενίσουμε αυτές τις εκπομπές οι πιθανότητες η αύξηση της θερμοκρασίας να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι περίπου 70%.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ανεξαρτήτως των προσπαθειών που καταβάλλονται για μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα μέχρι το 2057 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου έστω και κατά περιόδους.
Την ίδια στιγμή επιστήμονες του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας, Alfred Wegener, στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα δραστικός περιορισμός των εκπομπών βλαβερών αερίων η τούνδρα της Σιβηρίας θα αρχίζει να συρρικνώνεται και θα εξαφανιστεί πλήρως μέχρι τα μέσα της χιλιετίας.
Εκτός από την οικολογική καταστροφή και την απώλεια των τοπικών οικοσυστημάτων στο υπέδαφος της τούνδρας στη Σιβηρία είναι εγκλωβισμένες τεράστιες ποσότητες άνθρακα οι οποίες αν η τούνδρα εξαφανιστεί θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επιτείνοντας την Κλιματική Αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.