Τα μέτρα της Ιταλίας για το μεταναστευτικό, όπως η αμφιλεγόμενη συμφωνία της με την Αλβανία για την παραμονή των μεταναστών σε κέντρα που διαχειρίζεται η Ιταλία στη βαλκανική χώρα, πρέπει να συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι πρώτοι 12 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία μεταφέρθηκαν ξανά πίσω στην Ιταλία, αφού δικαστήριο της Ρώμης επικύρωσε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι οι χώρες καταγωγής τους, η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, δεν ήταν ασφαλείς.
Eκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης μια λίστα ασφαλών χωρών. «Είμαστε ενήμεροι για την απόφαση της Ιταλίας και είμαστε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ευρωπαϊκός κατάλογος ασφαλών τρίτων χωρών, τα κράτη μέλη έχουν εθνικούς καταλόγους, αλλά αναμένεται ότι θα εργαστούμε πάνω σε αυτόν», δήλωσε, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Επιστρέφοντας στο πρωτόκολλο Ρώμης-Τιράνων, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι «εφαρμόζεται το εθνικό δίκαιο, αλλά και πρότυπα που σχετίζονται με τη διεθνή προστασία και προβλέπονται από το δίκαιο της ΕΕ».
«Έχουμε επίσης πει ότι όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι πλήρως συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο και δεν πρέπει να το αποδυναμώνουν», συμπλήρωσε.
Μελόνι: Στην Ιταλία εισέρχεσαι μόνο νόμιμα
Η Iταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό ως «πλήγμα», το οποίο υποσχέθηκε να ξεπεράσει με την κατάρτιση ενός καταλόγου ασφαλών χωρών που θα είναι ισχυρότερος από νομικής άποψης και που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από το δικαστήριο της ΕΕ.
«Η κυβέρνηση τραβάει μπροστά. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την υπεράσπιση των συνόρων μας και για να ισχύσει και πάλι μια βασική αρχή: στην Ιταλία εισέρχεσαι μόνο νόμιμα, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαρθρώσει τα δίκτυα εγκληματιών και να κάνει παρελθόν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η οποία τροφοδοτεί τα συμφέροντα των δουλέμπορων της τρίτης χιλιετίας. Η καταπολέμηση όσων εκμεταλλεύονται, για να γεμίσουν τα πορτοφόλια τους, τη θεμιτή επιθυμία των ανθρώπων να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής, για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», πρόσθεσε η Μελόνι.