Συνελήφθη από την Αστυνομία το πρόσωπο που φέρεται να άφησε τη βόμβα, που προκάλεσε το μεσημέρι της Κυριακής την φονική έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 81 τραυματίστηκαν εξαιτίας της έκρηξης, η οποία, όπως το έθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδίδει την οσμή της «τρομοκρατίας».

Ο Σοϊλού ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν περισσότεροι από 20 ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος πολίτες και τουρίστες.

Κατηγορεί το PKK ο Σουλεϊμάν Σοϊλού

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. «Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο Σοϊλού, ανακοινώνοντας τη σύλληψη προσώπου που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα», αλλά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν —το αρνήθηκαν— από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Η γυναίκα περίμενε για 45 λεπτά σε παγκάκι πριν εκραγεί η βόμβα

Μιλώντας στο A Haber, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι η φερόμενη ως δράστιδα της επίθεσης κάθισε σε παγκάκι για περίπου 45 λεπτά, στη συνέχεια σηκώθηκε, άφησε μια τσάντα και 1 ή 2 λεπτά αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη. «Υπάρχουν δύο υποθέσεις. Είτε αυτή η τσάντα είχε εκρηκτικό μηχανισμό, δηλαδή εξερράγη μόνη της, είτε κάποιος την πυροδότησε από μακριά», είπε ο Τούρκος υπουργός.

«Όλα τα δεδομένα για αυτήν τη γυναίκα εξετάζονται αυτήν τη στιγμή. Το όνομά της δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Όλα βρίσκονται υπό εξέταση. Θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Για το ποια τρομοκρατική οργάνωση πρόκειται θα καθοριστεί μετά από έρευνα. Κυκλοφορούν πολλές προκλητικές ειδήσεις. Είναι ωφέλιμο για τους πολίτες να μην βασίζονται σε ανυπόστατες ειδήσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα. Οι δράστες αυτού του περιστατικού είναι φυσικά υπόλογοι. Πρόκειται για επίθεση κατά της αξιοπιστίας, της ειρήνης και της ενότητας της Τουρκίας», συμπλήρωσε ο Μποζντάγ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Αρχές ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Παγκόσμια καταδίκη για την έκρηξη 

Η φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έρχεται επτά μήνες πριν από τις κρίσιμες τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε πολλές καταδίκες και εκφράσεις αλληλεγγύης από άλλες χώρες. Ελλάδα, Πακιστάν, Ινδία, Ιταλία, Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα, Κατάρ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, μεταξύ πολλών άλλων.

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωσή του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Από τη Γαλλία, που τίμησε σήμερα τη μνήμη των 130 νεκρών από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε: «Προς τους Τούρκους: μοιραζόμαστε τον πόνο σας». Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο.

«Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τον τουρκικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την «αλληλεγγύη του με τον σύμμαχό μας». Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Συμμαχία.