Σαββάτο
02 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 προκαλεί «ιικό τυφώνα» στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ

Πλανήτης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ καθώς μία νέα υποπαραλλαγή της νόσου Covid έχει την ικανότητα να μπορεί να «αποφύγει» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, την περίοδο που διανύουμε, ένας «ιικός τυφώνας» πλήττει τις ΗΠΑ με την υποπαραλλαγή «JN.1» του κορωνοϊού να αντιπροσωπεύει, μέχρι στιγμής, το 15-20% των κρουσμάτων στη χώρα, την ώρα που οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία.

Όπως προειδοποιούν οι αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η νέα υποπαραλλαγή της Covid «JN.1» θεωρείται η καλύτερη στο «να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα».

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Express», επικαλούμενο τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες υποστήριζε ότι η σχετική υποπαραλλαγή της νόσου Covid θεωρείται ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στέλεχος στις ΗΠΑ και μπορεί να παρακάμπτει με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό σε σχέση με τις άλλες.

Η προειδοποίηση του αμερικανικού CDC έρχεται αφότου η νέα υποπαραλλαγή JN.1 της Covid χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μία υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η σχετική υποπαραλλαγή σχετίζεται στενά με την BA.2.86 της Omicron, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022 και διαθέτει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την XBB.1.5 (Κράκεν), την κυρίαρχη παραλλαγή για τoυς περισσότερους μήνες του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η υποπαραλλαή JN.1 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, επειδή διαθέτει περισσότερες από τρεις δωδεκάδες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα του ιού σε σύγκριση με την XBB.1.5.

Γιατί είναι αυτό πρόβλημα;

Η νόσος Covid εισβάλλει στα κύτταρά μας μέσω της πρωτεΐνιικής ακίδας (το εξωτερικό μέρος του ιού που αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα).

Κατά συνέπεια, όσο περισσότερες μεταλλάξεις υπάρχουν στην πρωτεΐνική ακίδα του ιού, τόσο πιο πιθανό είναι η υποπαραλλαγή να αποφύγει την ανοσοαπόκριση.

Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, η νέα υποπαραλλαγή είναι ένα άμεσο παρακλάδι της BA.2.86, γνωστή και ως «Pirola», από την οποία νόσησαν πολλοί Αμερικανοί φέτος το καλοκαίρι.

Όλες οι κυρίαρχες υποπαραλλαγές της Covid που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ είναι απόγονοι της «Omicron», που ξεκίνησε στο τέλος του 2021, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα υποπαραλλαγή JN.1 υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της Covid καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο και αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα ιού του αναπνευστικού.

Η υποπαραλλαγή JN.1 ετοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023, ανήκει στην οικογένεια της Omicron κι έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 12 χώρες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει το CDC.

Δεν είναι σαφές εάν η υποπαραλλαγή JN.1 προκαλεί συμπτώματα διαφορετικά από άλλες υποπαραλλαγές, σύμφωνα με το CDC, αλλά τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλα στελέχη.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πονόλαιμο, καταρροή, βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγία, πυρετό ή ρίγη και ανοσμία.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός ατόμου εξαρτάται συνήθως από την γενική κατάσταση της υγείας του: αν έχει, δηλαδή, υποκείμενα νοσήματα και πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αίγυπτος: Χαμάς και Φατάχ στο Κάιρο - Συνομιλίες για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στη Γάζα

Το Κάιρο φιλοξενεί επί του παρόντος σημαντικές διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Ο στόχος των συνομιλιών είναι η σύσταση μιας επιτροπής για τη διαχείριση της ...

Σερβία: Έρευνες για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό Νόβι Σαντ

Οι διωκτικές αρχές στο Νόβι Σαντ ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας στο σιδηροδρομικό σταθμό που στοίχισε την ζωή σε δεκατέσσερις ανθρώπους και να αποδοθο...

Φόρτωση άρθρων...