Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Πώς η Βρετανία πρωτοπορεί στη γονιδιωματική μελέτη των μεταλλάξεων

Σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει παίξει η Βρετανία.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η Βρετανία κατέχει την πρωτοπορία στη γονιδιωματική μελέτη στελεχών του κορωνοϊού, καθώς έχουν μελετηθεί και έχουν γίνει δημόσια διαθέσιμα περισσότερα από ένα εκατομμύριο πλήρη γονιδιώματα της Covid-19.

Μέσω της πολιτικής ανοικτών δεδομένων που εφαρμόζει αλλά και της εκτεταμένης γονιδιωματικής μελέτης έχει καταφέρει να ανιχνεύει και να μελετάει σε βάθος πολλές δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορωνοϊού και συνεπώς να ανιχνεύει τα επικίνδυνα στελέχη όπως τα στελέχη Άλφα, Γάμα και Δέλτα.

Ακόμα, σε μία κίνηση που δέχτηκε αρκετή κριτική αλλά τελικά αποδείχθηκε σωστή, οι εμβολιαστικές δόσεις δόθηκαν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από αυτά που είχαν προταθεί στις αρχικές μελέτες. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανοσία που αναπτύχθηκε στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει ποιοτικά καλύτερα χαρακτηριστικά από τις χώρες που ακολούθησαν τα «παραδοσιακά» εμβολιαστικά σχήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη Βρετανία από τις 19 Ιουλίου έχουν σταματήσει όλοι οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. 

Η απόφαση αυτή δεν έγινε τυχαία, καθότι οι επιτήρηση της επιδημίας από τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Βρετανίας είναι μία από τις πιο καλά οργανωμένες στον κόσμο.

Κάθε εβδομάδα παράγονται αναφορές που ποσοτικοποιούν την μεταδοτικότητα των διάφορων κυκλοφορούντων στελεχών του κορωνοϊού.

Τα βλέμματα των επιδημιολόγων είναι λοιπόν στραμμένα στην εξέλιξη της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καθότι φαίνεται ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία ισορροπία ελέγχου της επιδημίας μέσω ικανοποιητικών επιπέδων εμβολιασμού.

Η πανδημία στη Βρετανία από την «ημέρα ελευθερίας» δείχνει μία σταθερότητα με διακυμάνσεις, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει σημαντική μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων. 

Αυτές είναι πρώιμες ενδείξεις ότι στην πρώτη χειμερινή περίοδο και απουσία περιορισμών σε μία χώρα με ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να ελεγχθεί ικανοποιητικά. 

Αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες για να εξάγουμε τα τελικά συμπεράσματα με ασφάλεια. 

Μέχρι τότε οι επιδημιολόγοι θα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία που συλλέγονται με προσοχή και γίνονται δημόσια διαθέσιμα στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες για την Ουκρανία, στη βάση ρεαλιστικής πρότασης

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για την Ουκρανία, είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε ρεαλιστική πρωτοβουλία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχά...

Φόρτωση άρθρων...