Υγειονομικό συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς την ανείπωτη τραγωδία του φονικού σεισμού με χιλιάδες θύματα σε Τουρκία και Συρία, ακολουθεί, όπως προβλέπει, μια νέα κρίση, αυτή τη φορά Υγείας. Το γεγονός ότι οι πάσης φύσεως υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες ο Εγκέλαδος δοκίμασε για τα καλά, προβληματίζει βαθιά τους ειδικούς, οι οποίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους, στη Συρία.
Αιτία της υγειονομικής κινητοποίησης η επιδημία χολέρας, αλλά και οι πολύ συχνές αναπνευστικές ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν τη Συρία και αναμένεται να γνωρίσουν νέα έξαρση, εν μέσω χειμώνα, όπως διαβλέπουν οι επιτελείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Υπάρχει μια δευτερογενής κρίση υγείας που εμφανίζεται στη συνέχεια, καθώς οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν» δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «έχουμε μεγάλη διακοπή στη βασική παροχή νερού. Έχουμε μεγάλη διακοπή στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρισμού, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά της ζωής».
Την ίδια ώρα, προσβάσιμος κατέστη χθες ο μοναδικός διάδρομος που συνδέει την Συρία με την Τουρκία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τις σεισμικές δονήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «αυτός ο σεισμός, πέρα από αυτήν την κρίση, είναι σαν την τέλεια καταιγίδα που κανείς δεν επιθυμούσε ποτέ».
Ενισχυμένη η ελληνική αποστολή
Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 16.000, με δεύτερη ομάδα ενισχύθηκαν χθες οι Έλληνες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη δοκιμαζόμενη περιοχή της Τουρκίας, απεγκλωβίζοντας ζωντανή μια ακόμη νεαρή κοπέλα, τη στιγμή που εκατοντάδες ευχαριστήρια μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γειτονικής χώρας (πριν από την επιβολή νέων περιορισμών από το καθεστώς Ερντογάν) από Τούρκους πολίτες, αναγνωρίζοντας την παροχή βοήθειας από την Ελλάδα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της τραγωδίας.
Στο ενδιάμεσο, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί την εκκένωση της Σανλιούρφα και γύρω οικισμών, για να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera. Με δεδομένο πως χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία μετά τους σεισμούς της Δευτέρας, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι κατασκευές που στέκονται ακόμη όρθιες μπορεί επίσης να έχουν αποδυναμωθεί και να αποτελούν απειλή για τους πολίτες, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Βέλη κατά Ερντογάν
Η κριτική που δέχεται, άλλωστε, η κυβέρνηση Ερντογάν τις τελευταίες ώρες έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο να παραδεχθεί ότι είχε «ελλείψεις», την ώρα που ο «Σουλτάνος» περιόρισε την πρόσβαση στο Twitter εν μέσω της αυξανόμενης οργής για την καθυστέρηση στην εξέλιξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε σε 9.057, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «είναι ώρα για ενότητα, αλληλεγγύη». «Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να αφομοιώσω τους ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή.
Οι οδυνηρές συνέπειες του φονικού σεισμού στην Τουρκία ήρθαν να πλήξουν κι άλλο την ήδη εύθραυστη εθνική της οικονομία, καθώς το χρηματιστήριο της Τουρκίας έχει βυθιστεί κατά 15% τις τρεις τελευταίες ημέρες. Η χθεσινή αναστολή των εργασιών για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήρθε σχεδόν αυτονόητα, καθώς ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει. Ωστόσο, τον Ιανουάριο οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι κατά 57,7% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.
Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναγνωρίσει την ανησυχία του κοινού για την απάντηση της κυβέρνησης, παραδεχόμενος ότι το κράτος αρχικά «είχε κάποια προβλήματα» στα αεροδρόμια και στους δρόμους, αλλά επιμένοντας ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό έλεγχο».
Υπεραμυνόμενος, μάλιστα, της προσπάθειας των σωστικών συνεργείων, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δουλειά μας δεν ήταν εύκολη. Η δυσκολία των καιρικών συνθηκών προσέθεσε το μέγεθος και την επικράτηση της καταστροφής που προκάλεσε αυτός ο σεισμός, ο οποίος έγινε αισθητός σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων στην οποία ζουν περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι», όπως είπε, καταλήγοντας πως «φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις. Οι συνθήκες είναι προφανείς. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας αδιάφορο».
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος υποστηρίζει πως σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον σεισμό στη Συρία. Μέχρι στιγμής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Ινδία έχουν στείλει βοήθεια απευθείας σε αεροδρόμια που ελέγχονται από το καθεστώς, ενώ επίκεται βοήθεια από το Αφγανιστάν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ομάν, την Κίνα, τον Καναδά και το Βατικανό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες δημόσια τα συλλυπητήριά του και την υποστήριξή του στην Τουρκία και τη Συρία. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας», είπε ο Μπάιντεν καθώς μιλούσε σε μέλη του συνδικάτου στο DeForest του Ουισκόνσιν. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσφερε «πλήρη υποστήριξη», καθώς και ομάδες διάσωσης και ανάκτησης. Στη Συρία, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους ανθρωπιστικούς εταίρους με εξοπλισμό και βοήθεια για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Οι ΗΠΑ, κατέληξε, είναι ο «κύριος δωρητής σε όλες τις περιοχές της Συρίας, ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το έδαφος».