Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τον κυκλώνα του αιώνα που απειλεί εκατομμύρια Αμερικανούς

Συγκλονιστικές εικόνες από τις πόλεις «φαντάσματα». Ο κυκλώνας «Μίλτον» μπορεί να αλλάξει για πάντα την ακτογραμμή της Φλόριντα. Ο κυκλώνας εξασθένησε ελαφρώς και έπεσε οριακά στην «κατηγορία 4».

Πλανήτης

Ταινία τρόμου θυμίζουν οι πόλεις «φαντάσματα» της Φλόριντα των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι τις εγκατέλειψαν προκειμένου να σωθούν από τον κυκλώνα «Μίλτον». Η περιοχή Cockroach Bay του Ράσκιν, στη Φλόριντα, είναι μια πόλη-«φάντασμα» από το βράδυ της Τρίτης, αναφέρει η «New York Post».

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι Αρχές ενθάρρυναν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Εάν δεν έχουν κάποιο μέρος να πάνε, μπορούν να μείνουν σε ένα κοντινό γυμνάσιο, που λειτουργεί πλέον ως καταφύγιο.

Όμως, οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται ότι δεν διστάζουν να φύγουν, εγκαταλείποντας σπίτια και περιουσίες, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο. Αφού πέρασε η καταιγίδα «Helen» και κατέστρεψε την περιοχή, πλημμυρίζοντας τα περισσότερα σπίτια, οι άνθρωποι έδειχναν έτοιμοι να φύγουν αυτή τη φορά, μπροστά στον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το βορειοδυτικό τεταρτημόριο του Ράσκιν φάνηκε να είχε υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Σχεδόν κάθε σπίτι πλημμύρισε και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη απομακρυνθεί. Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες περίμεναν μέχρι σήμερα για να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να φύγουν.

Κυκλώνας «τέρας» απειλεί τη Φλόριντα: Συγκλονιστικές εικόνες από τις πόλεις «φαντάσματα»
Κυκλώνας «τέρας» απειλεί τη Φλόριντα: Συγκλονιστικές εικόνες από τις πόλεις «φαντάσματα»
Κυκλώνας «τέρας» απειλεί τη Φλόριντα: Συγκλονιστικές εικόνες από τις πόλεις «φαντάσματα»

«Είναι πολύ επικίνδυνο να μείνουμε» είπε ένας κάτοικος, ο οποίος έφευγε με τη σύζυγό του και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όποιος σκέφτεται καθαρά, θα έλεγε ότι είναι ανόητο να μείνεις».

Μια άλλη γυναίκα είπε στην Post ότι ανησυχεί πραγματικά για το σπίτι της και ελπίζει πως δεν θα γίνει πλιάτσικο από επίδοξους κλέφτες.

«Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, όταν όλοι εκκενώνουν», εξήγησε η κάτοικος.

Εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Χίλσμπορο λέει πως το καταφύγιο άνοιξε 48 ώρες πριν από την επέλαση του κυκλώνα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λιγότερο από 24 ώρες στη διάθεσή τους για να φθάσουν.

Ο τυφώνας «Μίλτον» εξασθένησε ελαφρώς και έπεσε οριακά στην «κατηγορία 4»

Ο τυφώνας «Μίλτον» εξασθένησε ελαφρώς το πρωί της Τετάρτης, κινούμενος πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και τώρα πνέει με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Η συγκεκριμένη μέτρηση τον φέρνει μόλις 3,2 χιλιόμετρα την ώρα κάτω από το όριο της κατηγορίας 5.

Ο «Μίλτον» θα συνεχίσει να χάνει - έστω και λίγο - ίσχυ τις επόμενες ώρες, αλλά θα παραμείνει ένας εξαιρετικά μεγάλος τυφώνας κατά την άφιξή του στη Φλόριντα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κυκλώνας «Μίλτον» μπορεί να αλλάξει για πάντα την ακτογραμμή της Φλόριντα

Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται να είναι τόσο σφοδρός, που θα καλύψει σχεδόν όλες τις παραλίες της δυτικής ακτής της Φλόριντα. O κυκλώνας «Μίλτον» μπορεί να αλλάξει για πάντα την ακτογραμμή της Φλόριντα.

Τουλάχιστον το 95% των παραλιών της δυτικής ακτής της Φλόριντα προβλέπεται να πλημμυρίσει - ή να καλύπτεται συνεχώς από το νερό του ωκεανού -όταν ο κυκλώνας που προβλέπεται να είναι ένας από τους ισχυρότερους όλων των εποχών, αναμένεται να φθάσει στην ξηρά την Τετάρτη σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για το πιο σοβαρό επίπεδο παράκτιας αλλαγής», προειδοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία - ενώ ανέφερε ότι «τα κύματα και η επέλαση του Μίλτον» θα μπορούσαν να προκαλέσουν «διάβρωση και υπερχείλιση» στο 100% των παραλιών της πολιτεία, μετέδωσε η «New York Post».

«Η σημασία της πρόβλεψης της παράκτιας αλλαγής για τον αντίκτυπο του Μίλτον στη δυτική ακτή της Φλόριντα δεν μπορεί να μην τονιστεί παραπάνω», δήλωσε η επιστήμονας του USGS Κάρα Ντόραν.

Οι ζημιές είναι ακόμη χειρότερες επειδή «οι κοινότητες είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις αυτής της καταιγίδας λόγω της διάβρωσης που σημειώθηκε πρόσφατα από τον κυκλώνα Helen», τόνισε η Ντόραν.

Οι εικόνες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας μετά τον κυκλώνα «Helen» έδειξαν ότι η δυτική ακτή της Φλόριντα είχε ήδη υποστεί «υπερχείλιση ή πλημμύρα και πλήρη διάβρωση αυτών των αμμόλοφων», πράγμα που σημαίνει ότι οι προστατευτικές στρώσεις άμμου που συνήθως υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής δεν υπάρχουν πλέον σε πολλές τοποθεσίες, σημείωσε η εμπειρογνώμονας.

Οι εμπειρογνώμονες του USGS προβλέπουν ένα «σοβαρό» επίπεδο παράκτιας αλλαγής που πιθανότατα θα προκαλέσει πλημμύρες πίσω από τους αμμόλοφους και θα θέσει σε κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες.

To «χειρότερο σενάριο»

Ενώ η πρόβλεψη του USGS είναι ένα «χειρότερο σενάριο», έγραψε ο οργανισμός, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ο Μίλτον μπορεί να φέρει απειλητικό για τη ζωή κύμα καταιγίδας, ανέμους με ισχύ τυφώνα και έντονη βροχόπτωση, ειδικά στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα. Κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής ενημέρωσης που πήγαινε προς την Τετάρτη, το κέντρο σημείωσε ότι ο Μίλτον ήταν μια «καταστροφική καταιγίδα κατηγορίας 5» που αναμένεται να φτάσει στην ξηρά αργότερα το ίδιο βράδυ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Χαντέρα

Περιστατικό με μαχαιρώματα με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην πόλη Χαντέρα του κεντρικού Ισραήλ κι ενώ η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμα από την ...

WSJ: Μεγαλομανής ο Γιαχία Σινουάρ - Βάζει τη Χαμάς σε πιο ριζοσπαστικό μονοπάτι

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ διέταξε τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ λίγο αφότου δι...

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πλησιάζει στη Φλόριντα ο «Μίλτον», τρέχουν να σωθούν οι πολίτες

Ο «Μίλτον» ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 - το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της ...

Φόρτωση άρθρων...