Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της βρετανικού κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank- και σε τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Σημειωτέον ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια κυρώσεις.
Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο.
«Η αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπιστεί τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι απόλυτη και αμετακίνητη», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας: «Δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μαζί με τους συμμάχους μας».
Ο Τζόνσον τόνισε ότι ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φανεί ότι θα αποτύχει. Είπε ακόμη ότι αυτό θα απαιτήσει την επιμονή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα ολόκληρης της δυτικής συμμαχίας.
«Οι σκέψεις μας πρέπει να στραφούν στους γενναίους Ουκρανούς φίλους μας, που δεν απειλούν κανέναν, που δεν ζητούν τίποτα, παρά μόνο να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα», τόνισε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον υποστήριξε την κίνηση της Γερμανίας να «παγώσει» την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. «Η Ευρώπη πρέπει να απογαλακτιστεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», είπε στους δημοσιογράφους.
Στο σταυρόνημα της Ε.Ε. πάνω από 360 Ρώσοι
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζουν παράλληλα η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Oι προτάσεις που υπέβαλαν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service) στα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά τις κινήσεις Πούτιν προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε 27 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσώπων, προπαγανδιστών, στρατιωτικού προσωπικού και οικονομικών οντοτήτων που η ΕΕ θεωρεί ότι συνδέονται με «παράνομες δραστηριότητες» στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ήδη προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του. Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες. «Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.
Η ΕΕ μελετά ακόμη την επιβολή κυρώσεων σε 351 βουλευτές της ρωσικής Δούμας, που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και άλλοι 11 Ρώσοι που εισηγήθηκαν την κίνηση αυτή.
Όλες οι χώρες υποστήριξαν τις κυρώσεις, ενώ η Ουγγαρία κράτησε επιφυλάξεις. Το πακέτο των κυρώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και θα χρειαστεί την επίσημη έγκριση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.