Και αν η Ανγκελα Μέρκελ κρίνει ότι το Brexit δεν είναι αναπόφευκτο; Σίγουρα, αυτό δεν είναι η επίσημη γραμμή, αλλά αυτό αφήνει να εννοηθεί το δεξί της χέρι, ο υπουργός καγκελαρίας Πήτερ Αλτμάιερ.

Αυτό γράφει ο ανταποκριτής της le Monde στο Βερολίνο και προσθέτει:

Δύο φορές, ο Πήτερ Αλτμάιερ έκανε δηλώσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Brexit δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. «Οι πολιτικοί υπεύθυνοι στο Λονδίνο θα πρέπει ακόμη μια φορά να έχουν την δυνατότητα να σκεφθούν τις συνέπειες της εξόδου», δήλωσε την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Την επόμενη ημέρα, η γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε τον Ολάντ και τον Ρέντσι στο Βερολίνο και δήλωσε ότι το Brexit ήταν γεγονός.

Αλλά δεν έδειξε να βιάζεται -αντίθετα με τον γάλλο πρόεδρο και τον ιταλό πρωθυπουργό- για να ξεκινήσει το Λονδίνο την διαδικασία του διαζυγίου ούτε να ενεργοποιηθεί το διαβόητο άρθρο 50 άμεσα.

Αλλά, σε μια συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Πήτερ Αλτμάιερ ξαναχτύπησε. Στο ερώτημα «Θα σας ικανοποιούσε αν υπήρχε ένας πολιτικός τρόπος να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ενωση;» ο πιο στενός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ απάντησε:

«Πάντα ευχόμουν η Μεγάλη Βρετανία να είναι ένα σημαντικό κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης. Οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν αν και πότε θα κάνουν το αίτημα εξόδου. Κανείς δεν ξέρει σε ποιά συμπεράσματα θα καταλήξει η νέα κυβέρνηση».

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες με την Μεγάλη Βρετανία πριν τεθεί σε ισχύ το άρθρο 50.

Το πιθανότερο είναι ότι η Ανγκελα Μέρκελ, όπως και ο Φρανσουά Ολάντ, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Αλλά με μια διαφορά: ο Ολάντ βιάζεται για ένα γρήγορο Brexit ώστε να παραδειγματιστούν όλες οι χώρες που θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα. Οσο για την Μέρκελ δείχνει να στοιχηματίζει ότι οι βρετανοί πολιτικοί θα καταλάβουν τα αρνητικά του brexit, στους επόμενους μήνες, θα αντιληφθούν το λάθος τους και θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο για να παραμείνουν μέλη στην ΕΕ.