Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει πώς μέλη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν κατοικίες αμάχων στον Λίβανο ως αποθήκες όπλων και χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, εξήγησε ότι οι IDF προειδοποίησαν κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών του νοτίου Λιβάνου να απομακρυνθούν από τα χωριά τους όπου η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει έντονη στρατιωτική παρουσία, για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ίδιος υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Χεζμπολάχ υπονόμευσε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων υποχρεώνοντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής της Χεζμπολάχ, να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Σήμερα αποκαλύψαμε πώς αποθηκεύουν φονικά όπλα σε σπίτια αμάχων θέτοντας σε κίνδυνο αθώες ζωές», πρόσθεσε.

Ισραηλινός στρατός: Καταγγελίες για πυραύλους της Χεζμπολάχ κρυμμένους σε σοφίτες σπιτιών

Εκτός από το βίντεο, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους και μια ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένη σε σπίτι. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η ρουκέτα, που ήταν τοποθετημένη πάνω σε υδραυλικό σύστημα, είχε στο σταυρόνημά της περιοχή με αμάχους στο Ισραήλ κι ότι ήταν έτοιμη προς εκτόξευση.

«Αυτή η ρουκέτα είναι ένας μόνος από τους 1.300 στόχους που πλήξαμε στον Λίβανο, περιλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, βαρέων ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτά τα όπλα επρόκειτο να προκαλέσουν σημαντική ζημιά εντός του Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το βίντεο δείχνει επίσης, εικόνες ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένους μέσα σε σοφίτες κατοικιών σε χωριά του νότιου Λιβάνου.

Η αποκάλυψη του ισραηλινού στρατού εγείρει διεθνείς ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη χρήση αμάχων και κατοικημένων περιοχών από τη Χεζμπολάχ, προκειμένου να προστατέψει το οπλοστάσιό της, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Στο χθεσινό ισραηλινό σφυροκόπημα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 492 άνθρωποι στον Λίβανο, ενώ χιλιάδες άμαχοι μετακινούνται προς τα βόρεια για να γλιτώσουν.