Σε ένα από τα πλέον συντονισμένα χτυπήματα που έχουν καταγραφεί εναντίον της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ φέρεται να κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην εσωτερική δομή επικοινωνιών της οργάνωσης, προκαλώντας την ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων βομβητών στον Λίβανο που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης. Αυτή η ενέργεια, που κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 2.800 ανθρώπους, φαίνεται να αποτέλεσε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση από τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να διαταράξει τις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, μια οργάνωση που αποτελεί βασικό σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή.
Η ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, οι οποίες θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, με την οργάνωση να επιβεβαιώνει τον θάνατο δύο μαχητών της, εκ των οποίων ο ένας ήταν γιος μέλους του λιβανικού κοινοβουλίου. Λίγες ώρες αργότερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως 6 μαχητές της σκοτώθηκαν στις εκρήξεις, αν και δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους.
Η οργάνωση κατηγόρησε άμεσα το Ισραήλ για την επίθεση, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ είναι πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση που στόχευσε και αθώους πολίτες», ενώ προσέθεσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία που του αξίζει».
Οι ΗΠΑ «δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για το περιστατικό αυτό» και δεν συμμετείχαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. «Σε αυτό το σημείο, συλλέγουμε πληροφορίες» πρόσθεσε.
Από τη Βουδαπέστη προήλθαν οι βομβητές που είχαν πάνω τους τα μέλη της Χεζμπολάχ
Η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα τη Βουδαπέστη κατασκεύασε το συγκεκριμένο μοντέλο βομβητή ο οποίος χρησιμοποιήθηκε χθες, Τρίτη στις επιθέσεις κατά μελών της Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία, σύμφωνα με την ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo.
«Σε ό,τι αφορά το μοντέλο τηλεειδοποίησης AR-924 για το οποίο γίνεται λόγος στις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε η ίδια η Gold Apollo.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους μετά τις αποκαλύψεις των New York Times ότι το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν, ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμβόλαιο με έναν Ευρωπαίο διανομέα για τη χρήση της επωνυμίας Gold Apollo. Ωστόσο, δεν κατονόμασε τον διανομέα.
Στην αρχή, όπως είπε ο Hsu η ευρωπαϊκή εταιρεία εισήγαγε μόνο άλλα προϊόντα τηλεειδοποίησης και επικοινωνίας της Gold Apollo. Αργότερα, η εταιρεία είπε στην Gold Apollo ότι ήθελαν να φτιάξουν τους δικούς τους βομβητές και ζήτησαν το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας της ταϊβανέζικης εταιρείας.
Ο Hsu είπε ότι η Gold Apollo αντιμετώπισε τουλάχιστον μια ανωμαλία στις συναλλαγές της με τον διανομέα, επικαλούμενη ένα τραπεζικό έμβασμα που πήρε πολύ χρόνο για να εκκαθαριστεί.
Πολλές εικόνες από τον Λίβανο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν κατεστραμμένους τηλεειδοποιητές Gold Apollo. Το CNN δεν μπορεί να εντοπίσει γεωγραφικά τις εικόνες, αλλά επιβεβαίωσε ότι δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, την ίδια ημέρα με τις εκρήξεις. Τουλάχιστον ένας τηλεειδοποιητής που φαίνεται στις εικόνες ήταν ένα μοντέλο Gold Apollo AR924.
Η στρατηγική πίσω από την επίθεση
Αναλυτές και ειδικοί στα ζητήματα ασφάλειας εκτιμούν πως το Ισραήλ κατάφερε να παρεισφρήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ, τροποποιώντας τους βομβητές που η οργάνωση είχε παραγγείλει από την Ταϊβάν, πριν αυτοί φτάσουν στον Λίβανο. Οι βομβητές αυτοί χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της Χεζμπολάχ ως κύριο μέσο επικοινωνίας, μετά από απόφαση του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, να περιορίσει δραστικά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς θεωρούνταν ευάλωτα στην κατασκοπεία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Οι βομβητές θεωρούνταν πιο ασφαλείς για την αποφυγή παρακολουθήσεων και εντοπισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις, και είχαν γίνει το βασικό μέσο εσωτερικής επικοινωνίας της οργάνωσης.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλούνται οι New York Times, οι βομβητές είχαν παραγγελθεί από την εταιρεία Gold Apollo, με έδρα την Ταϊβάν. Αν και η εταιρεία αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, επισημαίνοντας ότι οι συσκευές που εξερράγησαν δεν ήταν δικά της προϊόντα αλλά κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία με άδεια χρήσης της εμπορικής της ονομασίας, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κατάφεραν να εισχωρήσουν στη διαδικασία παραγωγής των συσκευών και να τοποθετήσουν εκρηκτικά δίπλα στις μπαταρίες τους.
Σαν σήμερα - 18 Σεπτεμβρίου
ΗΠΑ για εκρήξεις στον Λίβανο: Δεν εμπλεκόμαστε στο συμβάν, δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις