Νέα επίθεση στη Βηρυτό πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός. Την επιχείρηση επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.  Μιλώντας στο Reuters, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη στα νότια προάστια της πόλης σήμερα το μεσημέρι και ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώθηκε στην περιοχή.

Μια λιβανέζικη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η επίθεση είχε στόχο ένα υψηλόβαθμο μέλος της Χεζμπολάχ, που έχασε τη ζωή του. Το σαουδαραβικό δίκτυο Al-Hadth μετέδωσε ότι στόχος της επίθεσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ήταν ο διοικητής της μονάδας εναέριων μέσων της Χεζμπολάχ, ο οποίος είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για το πεδίο των drones (UAV).

Το Ισραήλ έχει καταστήσει προτεραιότητά του την αποκατάσταση της ασφάλειας στα βόρεια σύνορά του και την επιστροφή εκεί περίπου 70.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν λόγω των σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές δυνάμεις, τις οποίες ξεκίνησε το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου πριν από έναν χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ επέκτεινε την Τετάρτη τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters που στηρίχθηκε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το υπουργείο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες εντάθηκαν από τη Δευτέρα, όταν πάνω από 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αιματηρότερη ημέρα στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου του 1975-1990.

Περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι του Λιβάνου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες. Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται μετά τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες βομβητές και φορητοί ασύρματοι εξερράγησαν σε όλον τον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πιθανή μια χερσαία επίθεση, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. η Χαμάς και η Χεζμπολάχ ανήκουν και οι δύο σε δίκτυο ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν αυτήν την εβδομάδα είχαν στόχο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ και έπληξαν εκατοντάδες μέρη βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου. Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου απάντησε με μπαράζ ρουκετών που εκτόξευσε στο ισραηλινό έδαφος.


 

IDF: Νεκρός ο διοικητής της μονάδας εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ

Ο διοικητής των εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ, Μουχαμάντ Χουσεΐν Σαρούρ, σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Σαρούρ διηύθυνε πολλές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων drones με εκρηκτικά και πυραύλων κρουζ. Τα τελευταία χρόνια, οι IDF λένε ότι ηγήθηκε της κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ και δημιούργησε χώρους στο Λίβανο όπου η οργάνωση κατασκεύαζε UAV, μερικά από τα οποία βρίσκονταν κάτω από πολιτικά κτίρια στη Βηρυτό.

Ο Σαρούρ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων στην αεράμυνα της τρομοκρατικής ομάδας, στη μονάδα Aziz στη δύναμη Ραντουάν και ως ακόλουθος της Χεζμπολάχ στην Υεμένη, όπου συμμετείχε στις εναέριες δυνάμεις των Χούτι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου προώθησε πολυάριθμες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης, σύμφωνα με τους IDF.

Ισραήλ: Δεν θα προχωρήσουμε τώρα σε κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ «δεν πρόκειται να προχωρήσει τώρα σε κατάπαυση του πυρός» σύμφωνα με μέλος του περιβάλλοντος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω της κλιμάκωσης των σχέσεων με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το θέμα δεν τέθηκε στις χθεσινές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ο αξιωματούχος. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους [του βορρά] στα σπίτια τους με ασφάλεια» σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Συνεχίζουμε το σχέδιο για τον πόλεμο που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό». «Αν ο [επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν] Νασράλα δεν έχει καταλάβει το μήνυμα μέχρι τώρα, θα το καταλάβει με διαφορετικό τρόπο» κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ελπίζει σε εκεχειρία ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα του και έχει εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.

Ο Μικάτι χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι το κατά πόσον το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα μια εκεχειρία, ο Μικάτι απάντησε στο Reuters: «Ελπίζουμε πως ναι». Η προσωρινή Κυβέρνηση περιλαμβάνει υπουργούς που έχουν επιλεγεί από την Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί στη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης ανάμεσα στις δύο χώρες, και θα επιτρέψει στις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μια πιθανή διπλωματική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ζανίν-Χένις Πλάσχερτ χαιρέτισε σήμερα το αίτημα για άμεση εκεχειρία 21 ημερών για να δοθεί χώρος στη διπλωματία να πετύχει.