Παραμένει το μυστήριο και οι «θεωρίες συνωμοσίας» που διαδίδονται για τον τρόπο που η Μοσάντ κατάφερε να «φυτέψει» τα εκρηκτικά σε χιλιάδες βομβητές που έστειλε στην Χεζμπολάχ και αιματοκύλισαν τον Λίβανο.

Η επιχείρηση που έστησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, η λεγόμενη Μοσάντ, ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση ασφαλείας της Χεζμπολάχ και είχε αποτέλεσμα χιλιάδες βομβητές να εκραγούν σε διάφορες περιοχές, σπέρνοντας τρόμο στον Λίβανο και ανοίγοντας νέα εποχή στον πόλεμο, που μπορεί να αιματοκυλήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων συνεχίζεται με την Dailymail να αποκαλύπτει ότι ένας Νορβηγός «γκουρού τεχνολογίας» που κατά λάθος βοήθησε το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Ο γεννημένος στην Ινδία επιχειρηματίας Ρίνσον Γιόσε, 39 ετών, είναι καταχωρημένος ως ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής εταιρείας –φάντασμα που φέρεται να κατέβαλε στη μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες ως μέρος ενός καλά ενορχηστρωμένου σχεδίου της Μοσάντ για την απόκτηση των βομβητών.

Η 49χρονη επιχειρηματίας Cristiana Arcidiacono-Barsony που σύμφωνα με την σελίδα της στο LonkdIn είναι CEO της BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη, της εταιρείας δηλαδή που κατά τα φαινόμενα κατασκεύασε τους βομβητές και συνεργάστηκε με την Μοσάντ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 39χρονου «γκουρού της τεχνολογίας»

Ο Ρίνσον Γιόσε, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 αφού τα προηγούμενα δύο χρόνια, εργαζόταν σε συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο, φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη (17.09.2024) την ημέρα δηλαδή που οι βομβητές της Χεζμπολάχ εξεράγησαν και αιματοκύλισαν τον Λίβανο.

Όμως οι εργοδότες του δεν μπόρεσαν να τον βρουν έκτοτε – και φέρεται να επικοινώνησαν με την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Νορβηγίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού πληροφορήθηκαν τις διασυνδέσεις του με τις επιθέσεις στον Λίβανο.

Τα ρολά στο διαμέρισμά του είναι κλειστά και οι γείτονες λένε ότι τον έχουν δει για μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες της Dailymail.

Μια φίλη του 39χρονου είπε ότι σοκαρίστηκε όταν είδε το όνομά του να συνδέεται με βομβητές της Χεζμπολάχ και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με «μεγάλη καρδιά» και μυαλό.

Ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Αστυνομίας είπε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε κανένα σχόλιο για το θέμα προς το παρόν».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Νορβηγός «γκουρού της τεχνολογίας» Ρίνσον Γιόσε γνώριζε με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη συνωμοσία για να «δέσει» τους τηλεειδοποιητές με ισχυρά εκρηκτικά ή ότι γνώριζε πως ο τελικός αγοραστής, η Cristiana Bársony-Arcidiacono που αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο σχέδιο, συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Η δαιδαλώδης διαδρομή των βομβητών που σκόρπισαν το θάνατο

Εικόνες των κατεστραμμένων βομβητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν μια μορφή που συμφωνεί με τους βομβητές που κατασκευάζει η Taiwan Gold Apollo.

Από την πλευρά της η Gold Apollo δήλωσε ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη και οι New York Times ανέφεραν ότι η BAC Consulting ήταν στην πραγματικότητα μια εταιρεία βιτρίνα που δημιουργήθηκε από αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο η ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Telex ανέφερε ότι η πώληση διευκολύνθηκε στην πραγματικότητα από τη Norta Global Ltd, με έδρα τη Σόφια,  που διευκόλυνε την πώληση των βομβητών, οι οποίοι εξερράγησαν στον Λίβανο την Τρίτη σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 2.800.