Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Πώς έγινε το χακάρισμα των βομβητών της Χεζμπολάχ - Τα σενάρια

«Είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο το Ισραήλ και θα πληρώσει», αναφέρει λέει η Χεζμπολάχ – Δεν έχει απαντήσει το Ισραήλ. 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από τις εκρήξεις.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.800 τραυματίστηκαν στο Λίβανο, μετά από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση». Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Έπειτα από το αρχικό περιστατικό στη Βηρυτό παρόμοιες εκρήξεις με αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν  και σε άλλες περιοχές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο το Al-Arabiya όσο και το Al-Jazeera, ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Όρος του Λιβάνου και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κατοικοι ανέφεραν πως κράτησαν περίπου μισή ώρα.

Πώς εξερράγησαν οι βομβητές - Τα δύο σενάρια

Οι μαζικές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο έχουν προκαλέσει αίσθηση. Την ίδια ώρα, έχουν γεννηθεί πολλά ερωτήματα για το πώς συνέβησαν.

Για τις εκρήξεις οι ειδικοί προσπαθούν να αναλύσουν τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, προκειμένου να καταλάβουν πώς έγινε η σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξή τους. Οι ειδικοί εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια για το περιστατικό.

Το πρώτο πως υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών.

Το δεύτερο, να οργάνωσε το Ισραήλ την επίθεση μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής.

Το δεύτερο σενάριο είναι το επικρατέστερο κατά την άποψη του Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτή πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο CNN, ο Αμερικανός αναλυτής επισήμανε πως οι εκρήξεις που εμφανίζονται σε βίντεο φαίνονται να είναι «πολύ μεγάλες για να πρόκειται για μια απομακρυσμένη παρέμβαση που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη της μπαταρίας λιθίου». 

Ο Ντέιβιντ Κένεντι θεωρεί το δεύτερο σενάριο επικρατέστερο. «Είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να είχε πράκτορες στη Χεζμπολάχ. Στους βομβητές να εμφυτεύτηκαν εκρηκτικά, τα οποία θα πυροδοτούσαν την έκρηξή τους μόνο όταν λάμβαναν ένα συγκεκριμένο μήνυμα», ανέφερε ο Αμερικανός αναλυτής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα νέο μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί όντως να είχε παραβιαστεί από τους δράστες της επίθεσης.
Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες.

Χεζμπολάχ: «Πλήρως υπεύθυνο το Ισραήλ»

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη βομβητών την Τρίτη και προειδοποίησε για αντίποινα.
Μια δήλωση της ομάδας, που μεταφράστηκε από το AFP, αναφέρει: «Θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν σίγουρα αντίποινα από τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων - Σε νέα φάση ο πόλεμος

Τεράστια ανησυχία προκαλεί στη Μέση Ανατολή η «νέα φάση» του πολέμου, έπειτα από τη δεύτερη επίθεση στον Λίβανο με πολύνεκρες εκρήξεις, αυτή τη φορά σε walkie talkie της Χεζμπολάχ,...

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: Χάκαραν λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα - Θύμα και η Πυροσβεστική

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκατοντάδες λογαριασμοί στο «X» σε όλη την υφήλιο, ανάμεσά τους και αυτός της ελληνικής Πυροσβεστικής, δέχθηκαν επίθεση...

Φόρτωση άρθρων...