Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Μακελειό στον Λίβανο: 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις εκρήξεις. Τοπικές πηγές αναφέρουν πως χάκαρε τις συσκευές επικοινωνίας και προκάλεσε την έκρηξή τους.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ενώ 2.800 άτομα τραυματίστηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Και ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Οι Χούθι καταδικάζουν την «ισραηλινή επίθεση» στον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ χαρακτήρισε την κατάσταση που εξελίχθηκε νωρίτερα το απόγευμα στον Λίβανο σαν ένα «αποτρόπαιο έγκλημα και παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας».

«Τα συλλυπητήρια και η συμπάθειά μας πηγαίνουν στις οικογένειες των μαρτύρων της γενναίας ισλαμικής αντίστασης, ζητώντας από τον Παντοδύναμο να τους λυπηθεί και να τους συγχωρέσει και να χαρίσει ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε ο Αμπντελσαλάμ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Λίβανος είναι ικανός να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και διαθέτει ένα κίνημα αντίστασης ικανό να αποτρέψει τη σιωνιστική εχθρική οντότητα και να την κάνει να πληρώσει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να αναλάβει εναντίον του Λιβάνου».

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης και το Sky News Arabia αναφέρουν ότι το Ισραήλ κατάφερε να χακάρει τους βομβητές και να τους προκαλέσει την έκρηξη.

Σύμφωνα με πηγές από τον Λίβανο, που μίλησαν σε ΜΜΕ, πρόκειται για κυβερνοεπίθεση με malware που έκανε τους βομβητές να θερμαίνονται υπερβολικά και να εκρήγνυνται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, κάποιοι μαχητές της Χεζμπολάχ ένιωσαν τον βομβητή τους να θερμαίνεται και τον αφαίρεσαν, πριν εκραγεί.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις εκρήξεις.

Τα θύματα

Γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ είναι ανάμεσα στους νεκρούς από τις εκρήξεις βομβητών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από το Ισραήλ για το περιστατικό και την αποδιδόμενη σε αυτό κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με πηγές από το Ιράν, στους τραυματίες περιλαμβάνεται και ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον Λίβανο.

Παρόμοιες εκρήξεις σημειώθηκαν, έπειτα από το αρχικό περιστατικό στη Βηρυτό, και σε άλλες περιοχές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και αραβικά μέσα ενημέρωσης. 

Το «Al-Jazeera» και το «Al-Arabiya» ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Όρος του Λιβάνου και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κάτοικοι ανέφεραν πως κράτησαν περίπου μισή ώρα.Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, δεκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία. Για τον σκοπό αυτό, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Τραυματίστηκε ο Ιρανός πρέσβης

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη στον βομβητή του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, καθώς εκατοντάδες μέλη της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε παρόμοια περιστατικά. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 39 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με έρευνα...

Φόρτωση άρθρων...