Φόβοι για μεγάλη αύξηση των νεκρών έπειτα από τις τεράστιες πλημμύρες εκφράζονται στη Λιβύη. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται μετά τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη, αναφέρει ο «Ερυθρός Σταυρός».

Την ίδια ώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται η έκταση της καταστροφής στο λιμάνι της Ντέρνα, όπου κατέρρευσαν δύο φράγματα το Σαββατοκύριακο.

Ο Ταμέρ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της Λιβύης στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, έκανε λόγο για «τεράστιο αριθμό» νεκρών σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης που ελέγχει την ανατολική Λιβύη ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άνω των 5.300 ανθρώπων από τις πλημμύρες. Όπως ανέφερε ο Οτμάν Αμπντέλ Τζαλίλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massar, «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι χιλιάδες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τις 10.000».

Τα νερά των πλημμυρών σάρωσαν ολόκληρες γειτονιές στην Ντέρνα, στο νεκροταφείο της οποίας οι Αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν πάνω από 700 σορούς, με τοπικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για έως και 5.000 αγνοούμενους.

Χάθηκε το 25% της Ντέρνα

«Η κατάσταση στην Ντέρνα είναι ολοένα και τραγικότερη, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών. Η πρόσβαση είναι αδύνατη σε πολλές γειτονιές της», τόνισε ο Τζαλίλ.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Χισέμ Τσκιουάτ, χαρακτήρισε «καταστροφική» την κατάσταση στην Ντέρνα.

«Σοροί κείτονται παντού, στη θάλασσα, τις κοιλάδες, κάτω από κτίρια. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει» είπε στο Reuters, σημειώνοντας ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι «πολύ μεγάλος».

Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με βοήθεια στη Λιβύη

Κάτοικοι σε απόγνωση απευθύνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων έκκληση για πληροφορίες για αγνοούμενους συγγενείς τους. Πολλοί είναι οργισμένοι με τη βραδεία αντίδραση των Αρχών, ενώ ξεκινούν έρευνες για τις προειδοποιήσεις πριν από την καταστροφή για την κατάσταση των φραγμάτων που κατέρρευσαν.

Έκθεση σε ακαδημαϊκό περιοδικό τον περασμένο χρόνο είχε προειδοποιήσει ότι αν ξανασυνέβαινε μια πλημμύρα, όπως εκείνη του 1959, «πιθανώς θα προκαλούσε την κατάρρευση ενός εκ των δύο φραγμάτων, καθιστώντας ευάλωτους τους κατοίκους της κοιλάδας και της πόλης Ντέρνα λόγω του υψηλού κινδύνου πλημμυρών».

Διεθνής βοήθεια καταφθάνει στη Λιβύη

Αεροσκάφος που μετέφερε 14 τόνους προμηθειών, φάρμακα, εξοπλισμό, σάκους για πτώματα και 87μελές ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κατευθυνόταν προς τη Βεγγάζη για να υποστηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπε. Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, είπε επίσης ότι φθάνει βοήθεια από άλλες χώρες.

Κατέρρευσαν οι επικοινωνίες στην Ντέρνα

Οι πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» οδήγησαν σε πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και κατάρρευση του Διαδικτύου στην Ντέρνα.

Ολόκληρες γειτονιές στην όχθη ενός φουσκωμένου ποταμού σαρώθηκαν από τα ορμητικά νερά. Οι Αρχές δεν είχαν ειδοποιήσει τους κατοίκους ότι κινδύνευαν να καταρρεύσουν τα φράγματα, μεταδίδει ο «Guardian».

Μηχανικοί είχαν προηγουμένως εκδώσει γενικευμένες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο ρήξης των φραγμάτων και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς τους.

Όλο το νερό κατευθύνθηκε σε μια περιοχή κοντά στην Ντέρνα, η οποία είναι μια ορεινή παράκτια περιοχή. Σπίτια στις κοιλάδες που βρίσκονταν στη γραμμή της πλημμύρας παρασύρθηκαν από ισχυρά ρεύματα λασπώδους νερού που μετέφερε οχήματα και συντρίμμια» δήλωσε ο Οσάμα Αλί, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Λιβύης.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν μελετήθηκαν καλά, η στάθμη του θαλάσσιου νερού, οι βροχοπτώσεις και η ταχύτητα του ανέμου, και δεν υπήρξε εκκένωση των οικογενειών που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της καταιγίδας και στις κοιλάδες».

Υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν είχαν υποβληθεί αιτήματα για εκκένωση της πόλης το Σαββατοκύριακο και, αν ναι, γιατί το σχέδιο απορρίφθηκε.