Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός εταίρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμιτρι Μεντβέντεφ, κατηγόρησε το Σάββατο (14/1) τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα «επαίσχυντη υποταγή» στις ΗΠΑ και τού πρότεινε να κάνει χαρακίρι.
Πρόκειται για την τελευταία προκλητική δήλωση του Μεντβέντεφ το τελευταίο διάστημα, ο οποίος κάποτε θεωρείτο ένας ηγέτης που θα μπορούσε να φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στη Δύση.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο, έχει μεταμορφώσει τον εαυτό του σε ένθερμο υποστηρικτή του Κρεμλίνου, εξαπολύοντας τακτικά «πυρά» κατά των δυτικών.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Κισίντα δεν σχολίασε την… προτροπή του Μεντβέντεφ, ούτε ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ δεν έχουν προσώρας σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο Μεντβέντεφ ούτε εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση Τύπου από το γραφείο του πρωθυπουργού ή το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Ο Μεντβέντεφ είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας -ενός σώματος που μεταξύ άλλων επιβλέπει και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Το σχόλιό του κατά του Ιάπωνα πρωθυπουργού ήρθε μετά την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με τον Τζο Μπάιντεν, στο οποίο τονιζόταν:
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα θεωρηθεί πράξη εχθρική προς την ανθρωπότητα και είναι αδικαιολόγητη» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.
Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε παράλληλα ότι το εν λόγω ανακοινωθέν δείχνει «παράνοια» προς τη Ρωσία και «προδίδει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που πέθαναν» στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Όπως είπε, αντί ο Κισίντα να απαιτήσει από τους Αμερικανούς να εκφράσουν τη μεταμέλειά τους για τις δύο αυτές επιθέσεις, έδειξε πως είναι «ένας υπηρέτης» των Αμερικανών.
Και υποστήριξε πως τέτοια ντροπή μπορεί να ξεπλυθεί μόνο με χαρακίρι (αλλιώς σεπούκου), ένας ιαπωνικός τελετουργικός τρόπος αυτοκτονίας που καθιερώθηκε από τους Σαμουράι ως μοναδική επιτρεπτή διέξοδο σε περίπτωση ατίμωσής τους.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει πολλάκις προειδοποιήσει ότι η ανάμειξη των δυτικών στην «κρίση», όπως την έχει χαρακτηρίσει, μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.
Παράλληλα, έχει χαρακτηρίσει τους Ουκρανούς «κατσαρίδες».
Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, ωστόσο υπογράμμισε πως η Ρωσία «δεν έχει τρελαθεί».