Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.
«Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι», πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.
Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων “μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε.
Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.
Περίπου 200 όμηροι — Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας — απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.
Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον αρχηγό της Χαμάς - «Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα για διαρκή ειρήνη»
Επικοινωνία με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιά είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Άγκυρα εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Γάζα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, οι τραυματίες μπορούν να νοσηλευθούν στην Τουρκία όταν είναι απαραίτητο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ισμαήλ Χανίγια. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον διεθνή αγώνα για διαρκή ειρήνη, ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν στον Χανίγια.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον διεθνή αγώνα για διαρκή ειρήνη, ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» διεμήνυσε ο πρόεδρος Ερντογάν στον Χανίγια.
«Ανεπανόρθωτες συνέπειες από την αποτυχία της Δύσης να σταματήσει το Ισραήλ»
Mύδρους κατά των δυτικών χωρών για την παθητικότητα που επιδεικνύουν και την αποτυχία τους να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
«O πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η τελευταία κατάσταση στη Γάζα, τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρός μας Ερντογάν δήλωσε ότι στάση των δυτικών χωρών αυξάνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, ότι η αποτυχία των χωρών να καταβάλουν προσπάθειες για να σταματήσουν το Ισραήλ θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες και ότι η Δύση και η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να αναλάβουν δράση. το συντομότερο δυνατό για να τερματιστούν οι ανθρωπιστικές τραγωδίες που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας και αγνοούνται».