Σαββάτο
05 Οκτωβρίου 2024

Μέση Ανατολή: Το στρατιωτικό και πολιτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την εκεχειρία στον Λίβανο

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέρρεαν την Παρασκευή (04/10) ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει παρουσιάσει στρατιωτικό πλαίσιο συνεργασίας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Πλανήτης

Μπορεί η ένταση στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή «στο κόκκινο», ωστόσο οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σχέδιά τους προκειμένου να φέρουν ηρεμία στην περιοχή.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέρρεαν την Παρασκευή (04/10) ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει παρουσιάσει στρατιωτικό πλαίσιο συνεργασίας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με την απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την περασμένη Τρίτη. Ωστόσο, οριστική επίλυση της έντασης πρόκειται να έρθει μέσω της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Μπαίντεν φέρεται να έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους του Λιβάνου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα προχωρήσει άμεσα στην εκλογή νέου προέδρου, ακόμη και με τη βοήθεια της Αμερικής αν χρειαστεί. Όπως εκτιμά η Ουάσινγκτον, μετά την πρόσφατη αποδυνάμωσή της Χεζμπολάχ λόγω της εξουδετέρωσης πολλών ανώτερων στελεχών της, είναι ευκαιρία για τον Λίβανο να προωθήσει τα πολιτικά σχέδια που η σιιτική οργάνωση μπλοκάρει τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά την εκλογή του νέου προέδρου, στη χώρα θα διεξαχθούν εκλογές, προκειμένου να εκλεχθεί μία νέα κυβέρνηση, στην οποία δεν θα έχει επιρροή η Χεζμπολάχ.

Εκτός βέβαια, από το πολιτικό σκέλος του σχεδίου, υπάρχει και το οικονομικό. Ο Μπάιντεν ενόψει και των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, δεν μπορεί να δεσμευθεί δημόσια για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Λίβανο. Θεωρείται πιθανό, όμως, σε περίπτωση που εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις και το εν λόγω σχέδιο προχωρήσει, να εγκριθεί από το Κογκρέσο ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Η συγκεκριμένη πρόταση, φαίνεται να έχει επικοινωνηθεί από την αμερικανική πλευρά και προς την Τεχεράνη στην ανεπίσημη πρόταση προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για την εκεχειρία στον Λίβανο. Από τη μια πλευρά, η Τεχεράνη είναι γνωστό ότι δεν επιθυμεί την πλήρη απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου, ωστόσο ίσως λόγω του πυρηνικού προγράμματος χρειαστεί να δείξει, τελικά, μια «μετριοπάθεια».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Νεκρός ένας ακόμα διοικητής της Χεζμπολάχ – Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να συνεχίζουν το σφοδρό σφυροκόπημα εναντίον τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τον ανώτατο θρησκ...

Λίβανος: 11 διασώστες νεκροί μετά από ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο στην Βηρυτό

Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, από τα οποία το ένα βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρ...

Φόρτωση άρθρων...