Εντείνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον εξαιτίας της πιθανότητας να είναι πιο μεταδοτική αλλά και περισσότερο ανθεκτική από τα γνωστά στελέχη, πριν καν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις. Κι ενώ οι χώρες «οχυρώνονται» για να την αποφύγουν, το Ισραήλ έγινε το πρώτο κράτος που έκλεισε εντελώς τα σύνορά του στους μη Ισραηλινούς ταξιδιώτες.
Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.
Στην Ευρώπη -η οποία ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) έχει «εμφανιστεί» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο και πιθανώς στη Δανία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και την Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής.
Τα δύο θετικά κρούσματα, που ήταν ασυμπτωματικά, βρίσκονται σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, πρόσθεσε η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι τα δύο αυτά άτομα ήταν ανοσοποιημένα πλήρως.
Αντιδράσεις από τη Νότια Αφρική
Ενώπιον της ομοβροντίας ανακοινώσεων ταξιδιωτικών περιορισμών, η Νότια Αφρική καταγγέλλει ότι τιμωρείται αντί να επικροτείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Η χώρα διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους.
«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις χώρες να μη βιάζονται να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της νέας παραλλαγής προτείνοντάς τους να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
Πέραν των ταξιδιωτικών μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, και η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις