Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την επίθεση που τελικά βύθισε την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» με μεγαλύτερο ίσως την τύχη του πληρώματος.
Πάνω από 500 ναύτες και αξιωματικοί ήταν το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου, αλλά οι ρωσικές αρχές δεν μιλούν ξεκάθαρα για το αν υπάρχουν -και βέβαια ούτε πόσοι ήταν- οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο.
Ανάστατοι οι γονείς αναζητούν πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα, ρισκάροντας ίσως επιπτώσεις και για τους ίδιους μέσα στο ασφυκτικό κλίμα που έχουν στήσει οι ρωσικές αρχές στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο από την έναρξη της εισβολής.
«Ο γιος μου Γέγκορ ήταν μάγειρας στο Moskva» έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς στο Διαδίκτυο «και πλέον είναι αγνοούμενος». «Είπαν ότι όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε, αυτό είναι κυνικό ψέμα!», έγραψε.
Αλλά και όσοι έλαβαν το τηλεφώνημα από το υπουργείο Αμυνας που ανακοινώνει τον θάνατο του παιδιού τους εξακολουθούν να μένουν στο σκοτάδι, γράφει ο Guardian.
Η Γιούλια Τσίβοβα μόλις τη Δευτέρα ενημερώθηκε ότι ο 19χρονος γιος της Αντρέι σκοτώθηκε στο Moskva. Τίποτα άλλο για το πώς έχασε τη ζωή του ούτε πότε θα γίνει η κηδεία. «Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι ο μόνος που πέθανε», είπε στη βρετανική εφημερίδα για τον γιο της που ήταν κληρωτός.
Αλλοι ακούν πληροφορίες για 200 ναύτες τραυματίες σε στρατιωτικό νοσοκομείο ή 40 νεκρούς από το χτύπημα, αλλά μάταια προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των παιδιών τους. Οσοι γράφουν για τα αγνοούμενα παιδιά τους τελικά διαγράφουν τις αναρτήσεις.
Μόλις δύο νεκροί έχουν ταυτοποιηθεί από το ναυάγιο και άλλες τρεις οικογένειες έχουν μιλήσει δημόσια για το ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους.
Πιο τυχεροί ήταν όσοι είδαν τα παιδιά τους σε βίντεο των ρωσικών αρχών, μετά τη βύθιση, στο οποίο φαίνονται ναύτες από το καταδρομικό στη Σεβαστούπολη. Μίλησαν μαζί τους και τους είπαν απλώς ότι είναι καλά στην υγεία τους και τίποτα άλλο για τη βύθιση.
Εν τω μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ελέγχεται για τη χρήση κληρωτών στα μέτωπα των μαχών, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον πρόεδρο Πούτιν από τις πρώτες ημέρες κιόλας του πολέμου. Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι κάποιοι κληρωτοί είχαν αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία, αλλά επισήμανε ότι δεν θα αποστέλλει νέους (και βέβαια άπειρους) στη μάχη.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις