Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Μοχάμεντ Μοχμπέρ: Ποιος είναι ο προσωρινός Πρόεδρος του Ιράν

Ο 68χρονος πήρε τη θέση του Ραϊσί που βρήκε το θάνατο από συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή. Θα μείνει για 50 μέρες στην εξουσία.

Πλανήτης

Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ θα αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος του Ιράν, μετά τον θάνατο του Προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους βρήκε το θάνατο από συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή.

Ο 68χρονος Μοχμπέρ, αναμένεται να γίνει ο προσωρινός Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα συνεργαστεί με τις εκλογικές αρχές, προκειμένου να οριστούν νέες εκλογές εντός 50 ημερών από τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν

Γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου 1955, ο Μοχμπέρ, όπως και ο Ραϊσι, θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα θέματα του κράτους.

Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ, έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021, όταν ο Ραϊσι εξελέγη Πρόεδρος του Ιράν. Όπως ανέφεραν τότε πηγές στο Reuters, υπήρξε μέλος μιας ομάδας Ιρανών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν τη Μόσχα τον Οκτώβριο και συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραύλους επιφανείας και περισσότερα drones στον ρωσικό στρατό.

Ο Μοχμπέρ ήταν προηγουμένως επικεφαλής της Setad, ενός επενδυτικού ταμείου που συνδέεται με τον ανώτατο ηγέτη. Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Μοχμπέρ

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Μοχμπέρ, σε κατάλογο προσώπων και οντοτήτων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη εμπλοκή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων». 

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τον κατάλογο. Παρολ' αυτά, οι ΗΠΑ στοχοθέτησαν και τη Sina Bank, την οποία διαχειριζόταν ο Μοχμπέρ, το 2010 ως ιδιοκτησία της κυβέρνησης του Ιράν.

Λίγα χρόνια μετά, το 2018, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Sina Bank και αποκάλυψε ότι η τράπεζα χρηματοδότησε το Basij, μια εθελοντική παραστρατιωτική μονάδα εντός της χαρακτηρισμένης από τις ΗΠΑ τρομοκρατικής οργάνωσης IRGC, σύμφωνα με την οργάνωση «Ενωμένοι απέναντι στα Πυρηνικά του Ιράν» (UANI).

Τον Νοέμβριο του 2020, η UANI είπε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ίδρυμα Mostazafan, το οποίο προηγουμένως διαχειριζόταν επίσης ο Μοχμπέρ και κατέχει τις περισσότερες μετοχές της Sina Bank.

Όλα στον «αέρα»

Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι ο Αγιατολάχ προόριζε για διάδοχό του τον Ραΐσι, αν κσι δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο ο Χαμενεΐ, ο οποίος είναι 85 ετών και έχει προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια. Παρολ' αυτά δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι ο Μοχμπέρ, όσο κοντά και αν πρόσκειται στον Χαμενεΐ, θα έχει τη θέση του Ραϊσί, αφήνοντας το ζήτημα του διαδόχου του Χαμενεΐ πολύ περισσότερο στον «αέρα», αν και ο Ραϊσί δεν είχε εξασφαλίσει τη θέση.

Η Jerusalem Post σημειώνει ότι μια άλλη συζήτηση που γίνεται μεταξύ αναλυτών, είναι εάν ένας άλλος κληρικός όπως ο Χαμενεΐ θα είναι ο επόμενος ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ή αν ένας ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης IRGC θα προσπαθήσει να σχηματίσει έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για να πάρει μεγαλύτερο έλεγχο από την τάξη των κληρικών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: Χάκαραν λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα - Θύμα και η Πυροσβεστική

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκατοντάδες λογαριασμοί στο «X» σε όλη την υφήλιο, ανάμεσά τους και αυτός της ελληνικής Πυροσβεστικής, δέχθηκαν επίθεση...

H συρρίκνωση της Ελλάδας με τη ματιά του Έλον Μασκ

Το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Έλον Μασκ. Ο Αμερικανός μεγιστάνας έμεινε άναυδος με τη μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας ανάρτη...

Φόρτωση άρθρων...