Τα σχέδια του Πούτιν τον Φεβρουάριο δεν περιορίζονταν στην κατάληψη της Ουκρανίας και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, δεν είχαν υποστηρίξει σθεναρά τους Ουκρανούς, η Ρωσία θα είχε προκαλέσει πραγματικό χάος στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο Associated Press.
«Αν αυτός (ο Πούτιν) καταλάμβανε την Ουκρανία, καθώς και τη Λευκορωσία, όπου είναι ουσιαστικά παρών τώρα, και γινόταν άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ, όλα θα ήταν πολύ χειρότερα τώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι από την αρχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την επιλογή να υποστηρίξουν την Ουκρανία - παρά το γεγονός ότι έπρεπε να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής αύξησης των τιμών των καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, δεν το είχαν κάνει, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.
«Φοβάμαι ότι αυτό που θα συνέβαινε στη συνέχεια είναι ότι θα βλέπατε χάος στην Ευρώπη. Θα βλέπατε ότι (τα ρωσικά στρατεύματα), ίσως, θα συνέχιζαν να προχωρούν», δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε το παράδειγμα της Λευκορωσίας, όπου «σταθμεύουν» ρωσικές δυνάμεις. Το ίδιο, κατά τη γνώμη του, θα γινόταν στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στη Φινλανδία και στις δηλώσεις του Πούτιν, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει το ουδέτερο καθεστώς της και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Ήθελε ένα είδος φινλανδοποίησης του ΝΑΤΟ. Αντ' αυτού, έλαβε... το ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία», δήλωσε.
Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν ανέφερε πως έχει ενημερωθεί για δύο Αμερικανούς στρατιωτικούς που χάθηκαν στην Ουκρανία, ωστόσο δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Οι βετεράνοι στρατιωτικοί Άλεξ Ντρούεκ και Άντι Χιού θεωρείται ότι συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό στο Χάρκοβο, με τις οικογένειές τους να μην έχουν επικοινωνία μαζί τους εδώ και μια εβδομάδα.