Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Μπάιντεν: Αποσύρθηκα για να «σωθεί η δημοκρατία» και για να αναλάβουν «νεότεροι»

Πλανήτης

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του τα ξημερώματα της Πέμπτης (25/7) ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε στους Αμερικανούς τους λόγους που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα τον Νοέμβριο. Χαρακτηριστικά είπε ότι το έκανε για να «σωθεί η δημοκρατία» στη χώρα και να δώσει τόπο σε «νεότερες φωνές».

Ο 81χρονος πρόεδρος, υποχώρησε τελικά την Κυριακή (21/7) στις κλιμακούμενες πιέσεις που του ασκούνταν για εβδομάδες εξαιτίας των ανησυχιών για την ηλικία του και την πνευματική του οξύτητα. Η εξέλιξη αποτέλεσε νέα δραματική ανατροπή στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

«Ήταν η τιμή και το προνόμιο της ζωής μου να είμαι ο πρόεδρός σας, όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται, είναι πιστεύω σημαντικότερη από οποιονδήποτε τίτλο», είπε ο κ. Μπάιντεν στο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε προφανές για μένα ότι έπρεπε να ενώσω το κόμμα μου» και «το έθνος», υπογράμμισε, προσθέοντας πρόσθεσε πως «τώρα» είναι η στιγμή, «η εποχή» να «αποκτήσουμε νέες φωνές, νεότερες φωνές».

Η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, 59 ετών, που έχει ήδη, μερικές ημέρες μετά την αποχώρησή του από την εκστρατεία, πρακτικά εγγυημένο το χρίσμα των Δημοκρατικών, είναι «έμπειρη», «δυνατή», «σκληρή» και «ικανή» υποψήφια για το αξίωμα, διαβεβαίωσε.

«Υπήρξε απίστευτη συνεργάτιδα για μένα και ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα εναπόκειται σε εσάς, στον αμερικανικό λαό, να επιλέξετε», συνέχισε.

Ο κ. Μπάιντεν υπαινίχθηκε την προχωρημένη ηλικία του μιλώντας για την ανάγκη να παραχωρήσει τη θέση του σε «νεότερη φωνή»· αλλά δεν επεκτάθηκε πραγματικά στο ζήτημα αυτό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λύθηκε το μυστήριο μετά από 50 χρόνια: Ποιος είναι ο άνδρας που βρέθηκε παγωμένος σε σπηλιά στις ΗΠΑ

Οι Αρχές αναγνώρισαν τελικά το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε παγωμένο σε μια σπηλιά κατά μήκος του Appalachian Trail στην Πενσιλβάνια σχεδόν 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Ο N...

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα αποπέμπει τον υπουργό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο ηθών στην κυβέρνησή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε χθες, Παρασκευή (6/9) τον ως τώρα υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμά...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στην Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις της πόλης Κοστιαντινίφκα, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Φιλά...

Φόρτωση άρθρων...