Πέμπτη
10 Οκτωβρίου 2024

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Όχι» σε βομβαρδισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

Πλανήτης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν και σύμφωνα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό μέσο Channel 12, που επικαλείται Ισραηλινό αξιωματούχο, διεξήχθη «σε θετική ατμόσφαιρα».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου να σχεδιάσει την «επόμενη ημέρα» των χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι  «δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις  στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, ο Μάθιου Μίλερ είπε ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστηρίζει πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να στοχεύει τρομοκράτες, ενώ όσον αφορά το Λίβανο σημείωσε πως «ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις περιορισμένες χερσαίες εισβολές που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο Ισραηλινός στρατός εντός του Λιβάνου, δεν θέλουν να επεκταθούν βαθύτερα στον Λίβανο ή να μεταβληθεί σε αόριστου χρονικού διαστήματος η παρουσία του Ισραήλ όπως συνέβη στο παρελθόν».

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τον Λίβανο «να μετατρέπεται σε τίποτα που να μοιάζει με την κατάσταση στη Γάζα» δήλωσε ρητά ο Αμερικανός αξιωματούχος. 

Ακόμα, είπε πως «ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι έχουν υποχρέωση, με βάση το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο, να επιτρέψουν να φτάσουν σε όλες τις περιοχές της Γάζας νερό, τρόφιμα και άλλη αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» είπε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις».

«Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε... Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, φράση την οποία είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στο συνέδριο των προέδρων των Εβραϊκών Οργανώσεων στις ΗΠΑ που διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Η τηλεφωνική κλήση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου ήταν «ειλικρινής» και «παραγωγική» στην 30λεπτη επικοινωνία - αν και νωρίτερα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν για πενηντάλεπτη επικοινωνία - και περιελάμβανε συζητήσεις για πιθανή επίθεση στο Ιράν, δήλωσε από πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ. 

Η αντιπρόεδρος και υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, συμμετείχε στην επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο Reuters.  

Μαζί με τον Μπάιντεν βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο διπλωματικός σύμβουλος Οφίρ Φαλκ, ο στρατιωτικός γραμματέας Ρόμαν Γκόφμαν, ο αρχηγός του επιτελείου Τζάτσι Μπράβερμαν και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Γκιλ Ράιχ.

Η επικοινωνία θεωρείτο κρίσιμη ανάμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στο Τζο Μπάιντεν μετά από περίπου δύο μήνες, ενώ την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με τα αραβικά κράτη και το Ιράν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα πολεμικά μέτωπα, όπως αναφέρει το ισραηλινό Channel 12.

Εκτός της συζήτησης φαίνεται να μένει η Γάζα καθώς το Ισραήλ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Την ίδια ώρα αμερικανικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν την «έκπληξη» των Αμερικανών για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Η «Wall Street Journal», υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έμεινε άναυδος όταν ο Ισραηλινός ομόλογός του Γόαβ Γκάλαντ, του είπε ότι το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Χασάν Νασράλα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως στο άκουσμα της είδησης ο Λόιντ Όστιν απάντησε «Συγνώμη, τι είπατε;». 

Εν αναμονή της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για τα ποια θα είναι τα ισραηλινά αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν και του κρίσιμου τηλεφωνήματος με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να ακυρωθεί η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, από τη Χάιφα στο Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ συνεχίστηκαν οι επιθέσεις της Χεζμπολά στο βόρειο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους πολίτες του Λιβάνου με καταστροφή ανάλογη της Γάζας αν δεν απαλλαγούν από τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τυφώνας «Μίλτον»: Τρομακτική προσομοίωση δείχνει τις πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσει (βίντεο)

Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις του τυφώνα Milton στην Φλόριντα επιβεβαιώνουν ότι θα πρόκειται για έναν από τους πλέον καταστροφικούς τυφώνες της περιοχής. Ο τυφώνας Milton έχε...

Φόρτωση άρθρων...