Ο Τζεφ Μπέζος ρωτά τι θα γίνει με την Κίνα, που έχει μπλοκάρει το Twitter αλλά φιλοξενεί μεγάλες μονάδες της Tesla του Μασκ - Επιχαίρουν οι Ρεπουμπλικανοί
Η εξαγορά του συνόλου των μετοχών του Twitter από τον Ίλον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων σε ρευστό, συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στις ΗΠΑ και διεθνώς. Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν την δημοφιλία του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας των Tesla και της SpaceX για να προβάλουν τις επιδόσεις της «ελεύθερης αγοράς», ενώ οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν για την νέα αύξηση της ισχύος τους στην ενημέρωση και τον δημόσιο διάλογο.
Την ίδια ώρα, ο επίσης δισεκατομμυριούχος (αν και όχι λαοφιλής λόγω των εργασιακών συνθηκών στην Amazon) Τζεφ Μπέζος, βάζει στη συζήτηση μία νέα παράμετρο, αυτήν της Κίνας και των σχέσεών της με τις επιχειρήσεις του Μασκ.
Ποστάροντας στο Twitter ο Μπέζος αναπαράγει άλλη ανάρτηση όπου σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά για την Tesla, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία προμηθεύεται από την Κίνα μεγάλο μέρος των μπαταριών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της. «Είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση», σχολιάζει ο Μπέζος για το ότι το μέχρι χτες «αποκλεισμένο» από το Twitter Πεκίνο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες των social media στη Δύση. «Αποκτούν μοχλό ελέγχου σε μαγαζί γωνία;» είναι η απόδοση της ερώτησης που θέτει ο Μπέζος.
Ο Μασκ παρουσιάζει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της απόλυτης ελευθερίας του λόγου και υπάρχουν ήδη μεταξύ των πολιτικών ακτιβιστών αναφορές σε πιθανότητα «επιστροφής» στο Twitter φωνών όπως του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόσβαση του Τραμπ μπλοκαρίστηκε εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης μεγαλύτερης βίας μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Στη συνέχεια με άλλες δύο αναρτήσεις ο Μπέζος προσθέτει ότι «η δική μου απάντηση είναι "μάλλον όχι". Είναι πιθανότερο να περιπλακούν οι σχέσεις της Tesla στην Κίνα, παρά να υπάρξει λογοκρισία στο Twitter» και ότι «θα δούμε, αλλά ο Μασκ είναι εξαιρετικά καλός στο να ελίσσεται σε τέτοιες περίπλοκες καταστάσεις».
Από την πλευρά του Πεκίνου και του υπουργείου Εξωτερικών, το σχόλιο που υπήρξε ήταν ότι είναι αβάσιμες οι θεωρίες περί επηρεασμού του περιεχομένου του Twitter, με εργαλείο τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Tesla. Τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία όσο και η πλατφόρμα αρκέστηκαν στο «ουδέν σχόλιο» και την αποφυγή άμεσης απάντησης, αντίστοιχα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο χαιρέτισαν την είδηση για την εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, ενώ οι Δημοκρατικοί την κατέκριναν ως μία ένδειξη ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να συγκρατήσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, μέλος της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαιρέτισε την είδηση μέσω μιας ανάρτησής του στο Twitter, αναφέροντας: “Η ελευθερία του λόγου επιστρέφει.” Ο Τζόρνταν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει κριτική στο Twitter για την απαγόρευση συμμετοχής στην αναφερόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων σημαντικών συντηρητικών μελών του κόμματος. Η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν, μία άλλη Ρεπουμπλικανή, δήλωσε: “Ελπίζω ότι ο Ίλον Μασκ θα βοηθήσει στον έλεγχο της ιστορίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών αναφορικά με τη λογοκρισία κατά χρηστών που έχουν μία διαφορετική άποψη.”
Από την πλευρά των Δημοκρατικών η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μία προοδευτική γερουσιαστής που ασκεί κριτική στις πλατφόρμες τεχνολογίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας.” “Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ίλον Μακ παίζουν με ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων από οποιονδήποτε άλλον συγκεντρώνοντας δύναμη για το προσωπικό τους κέρδος. Χρειαζόμαστε έναν φόρο για τον πλούτο και ισχυρούς κανόνες προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες,” ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μία αιτία για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. “Χρειαζόμαστε την ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας που δίνουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο για τα προσωπικά τους δεδομένα διασφαλίζοντας την αμεροληψία και τη διαφάνεια”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο ίδιος βουλευτής.