Να σταματήσει προσωρινά τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας προέτρεψε το Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν αρνητική, καθώς όπως είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου «δε θα γίνει καμία κατάπαυση πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι».

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, δείχοντας έτσι για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ σε σχέση με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπλίνκεν ζήτησε ανθρωπιστική παύση, λέγοντας ότι επιτρέποντας το Ισραήλ την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, θα διευκολύνει το έργο για την απελευθέρωση των ομήρων ενώ παράλληλα θα επιτρέψει να νικηθεί η Χαμάς. 

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Στις συζητήσεις μας σήμερα τέθηκαν μια σειρά από θεμιτά ερωτήματα, όπως το πώς το μπορεί να εφαρμοστεί μια περίδος παύσης των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, πώς μπορεί να συνδυαστεί αυτή η παύση με την απελευθέρωση ομήρων. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως και πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν».

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει εισέλθει στη Γάζα, δεν αρκεί

Ο Μπλίνκεν είπε ότι 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα μέσω της διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

«Μίλησα με τους Ισραηλινούς ηγέτες για απτά βήματα που μπορούν να γίνουν για να αυξηθεί η διαρκής παράδοση τροφίμων, νερού, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την αποτροπή εκτροπών από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες».

Μια άλλη προτεραιότητα για τον Μπλίνκεν ήταν να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δε θα εξαπλωθεί.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη ότι δεν πρέπει να υπάρχει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση και ότι έχει δεσμευτεί να αποτρέψει την επιθετικότητα από οποιοδήποτε μέρος.

«Όσον αφορά τον Λίβανο, όσον αφορά τη Χεζμπολάχ, όσον αφορά το Ιράν - ήμασταν πολύ ξεκάθαροι από την αρχή ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην ανοίξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε εάν Οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να στρέψουν τη δύναμη πυρός τους που βρίσκεται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή σε στόχους στον Λίβανο και το Ιράν.

Νετανιάχου: Όχι παύση χωρίς την απελευθέρωση ομήρων

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, έστω και προσωρινή, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με όσα ότι φέρεται πως είπε ο ίδιος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακόμα, ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα».

Ο Νετανιάχου ξεκίνησε υποσχόμενος ότι «η νίκη θα είναι “οξεία και καθαρή” και θα έχει “απήχηση για πολλές γενιές”».

Λέει ότι οι εχθροί του Ισραήλ έχουν στόχο να καταστρέψουν τη χώρα και θα αποτύχουν. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει «να καταστρέψουμε τη Χαμάς, [και να επιτύχουμε] την επιστροφή των ομήρων και την αποκατάσταση της ασφάλειας για τους πολίτες και τα παιδιά μας».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επαινεί τους γενναίους στρατιώτες του Ισραήλ, λέγοντας ότι σκοτώνουν τρομοκράτες «όλο το εικοσιτετράωρο» στη Γάζα, με στενή συνεργασία μεταξύ των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων του IDF.

Ακόμα, προειδοποίησε τους «εχθρούς του Ισραήλ στο βορρά» να μην κάνουν το λάθος της κλιμάκωσης του πολέμου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα σας κοστίσει αυτό» σημείωσε.

Σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν, επισήμανε ότι την εκτιμά την υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν και των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι έδειξε στον Μπλίνκεν πλάνα από τις θηριωδίες της Χαμάς, στα οποία ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.

Επίσης, Ανέφερε ότι είπε στον Μπλίνκεν πως «το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων». Και πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα και αντιτίθεται στην αποστολή χρημάτων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Προσπαθούμε να πολεμήσουμε με τον ελάχιστο κίνδυνο για τους πολεμιστές μας, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να νικήσουμε τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.