Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ η Κάμαλα Χάρις; – Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Βγήκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις εκλογές και την δυναμική της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τελευταία εθνική δημοσκόπηση του NBC News, που διεξήχθη περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, αλλά πριν από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Χάρις υστερούσαν με διαφορά 2% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αν και τα πραγματικά ποσοστά για κάθε υποψήφιο ήταν ελαφρώς διαφορετικά: ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν με 45%-43% και με 47%-45% της Χάρις.

Ομοίως, σε πανεθνική σφυγμομέτρηση μετά το ντιμπέιτ του Fox News ο Τραμπ προηγείτο κατά 1% τόσο έναντι του Μπάιντεν (49%, Μπάιντεν 48%) όσο και έναντι της Χάρις (Τραμπ 49%, Χάρις 48%) μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Άλλες δημοσκοπήσεις έφερναν ελαφρά μπροστά τη Χάρις από τον Μπάιντεν (κατά 1%-2%), αλλά πίσω από τον Τραμπ. Μια εθνική δημοσκόπηση του CBS News/YouGov που διεξήχθη μετά την απόπειρα δολοφονίας βρήκε τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν κατά 5% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων (52% έναντι 47%) και κατά 3% της Χάρις (51% έναντι 48%).

dimoskopiseis-usa

Σε ποιες ομάδες ψηφοφόρων τα πάει καλύτερα η Χάρις

Αν και η πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC News έδειξε ότι οι Μπάιντεν και Χάρις υπολείπονται 2 μονάδων του Τραμπ πανεθνικά, η έρευνα διαπίστωσε ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. Πρώτον, η Χάρις ξεπέρασε ελαφρώς τον Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, προηγούμενη του Τραμπ κατά 64 μονάδες (78% έως 14%). Αυτό συγκρίνεται με το προβάδισμα 57 μονάδων του Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων (69%-12%).

Από την άλλη πλευρά, η δημοσκόπηση του NBC News έδειξε πως ο Τραμπ τα πάει ελαφρώς καλύτερα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων έναντι της Χάρις (+16%) απ’ ό,τι έναντι του Μπάιντεν (+14%). Μεταξύ άλλων δημογραφικών ομάδων -ανά ηλικία, ανά φύλο, μεταξύ των Λατίνων ψηφοφόρων- δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις.

Πάντως, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές των Δημοκρατικών, η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει γρήγορα. «Διότι, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, η Χάρις μπορεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στον πραγματικό αντίπαλο: τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντί η κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από την ηλικία και τα λάθη του Μπάιντεν, θα πρέπει να γίνεται περισσότερος λόγος για τον Τραμπ και τα παραπτώματά του», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα αποπέμπει τον υπουργό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο ηθών στην κυβέρνησή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε χθες, Παρασκευή (6/9) τον ως τώρα υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμά...

Σαν σήμερα - 7 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1819: Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη Μάχη του Μπογιακά, που σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της Κολομβίας. 1934: Το αμερικανικό εφετείο εγκρίνει την έκδοση του ...

Ζελένσκι: Έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω σε Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

«Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους προέδρους, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ουκρ...

Φόρτωση άρθρων...