Νέα περιστατικά με καύσεις αντιτύπων του Κορανίου σημειώθηκαν σήμερα στη Σουηδία και τη Δανία, με τις κυβερνήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να αναφέρουν ότι εξετάζουν τρόπους για να περιορίσουν νομικά τέτοιες ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τις αυξανόμενες εντάσεις με πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω αντιισλαμικών διαδηλώσεων στις οποίες κάποιοι βεβήλωσαν το ιερό βιβλίο του ισλάμ, προσβάλλοντας μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο. Αυτές οι πράξεις βεβήλωσης έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών ενώ έχουν δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη είπαν ότι καταδικάζουν αυτές τις πράξεις αλλά δεν μπορούν να τις εμποδίσουν γιατί εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης.

Χθες, η κυβέρνηση της Δανίας ανέφερε ότι θα επιδιώξει να βρει ένα «νομικό εργαλείο» που θα επιτρέψει στις αρχές να επεμβαίνουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, αν θεωρηθεί ότι συνεπάγονται «σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια».

«Το γεγονός ότι εκπέμπουμε το μήνυμα τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό ότι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τους επικεφαλής της Βουλής σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν είναι επειδή αισθανόμαστε πίεση να το κάνουμε, αλλά είναι η πολιτική μας ανάλυση ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας», τόνισε ο Δανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει απλώς να καθόμαστε και να περιμένουμε» η κατάσταση να ξεφύγει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επιτρέπεται η κριτική κατά των θρησκειών «αλλά αν σταθείτε μπροστά σε μια ξένη πρεσβεία και κάψετε ένα Κοράνι ή μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία ένα κύλινδρο της Τορά, αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό παρά τη γελιοποίηση».

Η σουηδική κυβέρνηση τόνισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εξετάζει παρόμοια μέτρα με αυτά της Δανίας, αλλά τα δεξιά κόμματα και στις δύο χώρες έχουν καταγγείλει τις πρωτοβουλίες, με ορισμένους να λένε ότι η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να διακυβεύεται.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Δανέζα ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν για πιθανή απαγόρευση καύσης του Κορανίου, καθώς αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δύο χωρών. Αυτές οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του ισλάμ «έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στο Instagram χθες το βράδυ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα ότι έστειλε επιστολές και στις 57 χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) για να εξηγήσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται στο σουηδικό Σύνταγμα, καταδικάζοντας παράλληλα τις ισλαμοφοβικές

πράξεις.

Εντούτοις, σήμερα δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη και στην πρωτεύουσα της Δανίας διαδηλωτές έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου έξω από το κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ άλλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΙΣ θα συνεδριάσουν σε έκτακτη σύνοδο σήμερα για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.