Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Νέες εκρήξεις στον Λίβανο: 14 νεκροί και 450 τραυματίες, εξερράγησαν ασύρματοι (Videos&Photos)

Πλανήτης

Νέες εκρήξεις έγιναν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ έχουν εκραγεί στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Οι εκρήξεις, περιορισμένης ισχύος σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού. Όπως μεταδίδεται, 14 είναι οι νεκροί και 450 οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, συσκευές επικοινωνίας, walkie talkie (ασύρματοι πομποδέκτες) που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ έχουν εκραγεί στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι εκρήξεις, περιορισμένης ισχύος σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Νέες εκρήξεις στον Λίβανο

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο μπήκαν τα walkie talkie που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα του Λιβάνου. Πολλές πηγές δείχνουν τη Μοσάντ πίσω από την επίθεση. 

Η μία από τις δύο εκρήξεις σημειώθηκε στη διάρκεια κηδείας στην περιοχή Νταχιγιέ, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη στιγμή που κόσμος αποχαιρετούσε τέσσερις από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έκρηξη του βομβητή την Τρίτη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία ήταν παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών.

Τη στιγμή της έκρηξης η κηδεία βρισκόταν στο ξεκίνημά της. Τα φέρετρα ήταν έτοιμα να πάρουν το δρόμο τους μέσα από πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τους νεκρούς.

Αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχαν γίνει κάποια πυροτεχνήματα - αλλά ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Υπήρχαν φωνές και κάποιο χάος. Άνδρες άρχισαν να τρέχουν στη σκηνή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι «παλιοί βομβητές» εξερράγησαν μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στο νότιο Λίβανο.

Ορισμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Μπααλμπέκ, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο του Λιβάνου, ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε ένα νεκροταφείο, στη νότια Μπεκάα.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ισραηλινής θέσης μετά τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο χθες.

Οι σημερινές εκρήξεις στη Βηρυτό καταγράφονται μία ημέρα αφότου σημειώθηκαν εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που άφησαν πίσω τουλάχιστον 12 νεκρούς και σχεδόν 3.000 τραυματίες.

Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

«Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε και βίαζε γυναίκες - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη

Πρώην πράκτορας της CIA, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καταδικάστηκε χθες, Τετάρτη, σε κάθειρξη 30 ετών για τη νάρκωση και στη συνέχεια σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυν...

Φόρτωση άρθρων...