Σαββάτο
23 Νοεμβρίου 2024

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ερντογάν: «Αδαής, όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας»

H Τουρκία πρέπει να παραμείνει ενεργή στις περιοχές που θεωρεί ως «γεωγραφία της καρδιάς της» - Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ;

Πλανήτης

Σε ένα νέο κρεσέντο μεγαλοϊδεατισμού επιδόθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αποφοίτους στρατιωτικών σχολών με αφορμή την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής.

Μιλώντας στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους αποφοίτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του στοχεύει σε μια επιρροή που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα, αγκαλιάζοντας περιοχές και λαούς από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική.

"Από τη Συρία μέχρι το Βόρειο Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι τη Σομαλία, οι ένοπλες δυνάμεις μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, όπου και αν αναλαμβάνουν αποστολές", είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα μιας Τουρκίας που δεν διστάζει να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε ξανά το γνωστό ρητό, "Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης". "Αυτή η αντίληψη ήταν πάντα κυρίαρχη στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία άνω των 2233 ετών", είπε κατατάσσοντας τον τουρκικό στρατό στους αρχαιότερους του κόσμου, ακόμη και πριν από εκείνον των Αρχαίων Σπαρτιατών.

"Ο στρατός μας αποτελεί την πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο με τη σημαία και την ημισέληνο, που φέρει περήφανα ως σήμα τιμής", δήλωσε, τονίζοντας στη συνέχεια τη στρατηγική θέση της Τουρκίας ως κόμβου που ενώνει πολιτισμούς και οικονομίες είπε επίσης στην ομιλία του και ανέφερε ότι "η Τουρκία είναι μια γέφυρα που ενώνει γεωγραφίες, ένα πολιτιστικό κέντρο και μια ζώνη οικονομικής μετάβασης".

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει ενεργή στις περιοχές που θεωρεί ως "γεωγραφία της καρδιάς της", δηλαδή σε περιοχές με ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Τουρκία.

"Ακόμη και το πιο απλό σημάδι αδυναμίας μπορεί να εκθέσει το έθνος μας σε μεγάλες απειλές", προειδοποίησε. "Αν κλείσουμε τα αυτιά μας στα γεγονότα στην περιοχή μας και στη γεωγραφία της καρδιάς μας, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας", συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως προστάτης των αδελφών λαών, αναφέροντας εμφαντικά ότι "από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, όπου υπάρχει αδελφός ή αδελφή, τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα".

"Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ;"

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να συνδέσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη με την Ιερουσαλήμ, δύο πόλεις με τεράστια θρησκευτική και πολιτική σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όπως σημείωσε.

"Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ; Ποιος μπορεί να χωρίσει τη Γάζα από το Γκαζιαντέπ", ρώτησε.

«Εκτός ορίων» η Τουρκία του Ερντογάν

Κάθε προσπάθεια περιορισμού της τουρκικής επιρροής, είπε ο Ερντογάν, δεν πρόκειται να πετύχει, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά της σύνορα.

"Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ξένος σε αυτόν τον τόπο, αν όχι αδαής".

Ο Ερντογάν, με αφορμή την εθνική επέτειο, επιχείρησε να ενισχύσει το πατριωτικό αίσθημα και να προσδώσει στην Τουρκία έναν παγκόσμιο ρόλο, αποκαλύπτοντας φιλοδοξίες που υπερβαίνουν τα τοπικά και περιφερειακά πλαίσια.

"Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε καμία αξία σε όσους προσπαθήσουμε να μας περιορίσουν σε ρηχά νερά. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά θα κρατήσουμε το όραμά μας αρκετά ευρύ, ώστε να συμπεριλάβουμε και ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν αρκείται στον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης, αλλά φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...