Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Νεκρός ο Πριγκόζιν - Καταρρίφθηκε το αεροπλάνο του από τη Ρωσία, λέει η Wagner

Ο Πριγκόζιν ευρέως γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες τροφοδοσίας στο Κρεμλίνο και στον ρωσικό στρατό πριν ιδρύσει την ομάδα Wagner

Πλανήτης

Σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Μόσχα το απόγευμα της Τετάρτης (συντριβή ιδιωτικού τζετ) φέρεται να έχει σκοτωθεί ο αρχηγός της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Tass, ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας, βρισκόταν στην λίστα των επιβατών, δίχως ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί αν ο ίδιος είχε όντως επιβιβαστεί. Την είδηση μεταδίδουν ολοένα και περισσότερα διεθνή πρακτορεία.

Το BBC συγκεκριμένα, δημοσιεύει πως ο Πριγκόζιν ήταν ανάμεσα στους επιβάτες και κατ επέκταση είναι νεκρός.

Το αεροσκάφος λέγεται ότι συνετρίβη στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας, αναφέρει το Sky News.

Στην ανακοίνωσή της η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει: «Ξεκίνησε έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer που συνέβη απόψε στην περιοχή του Τβερ. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, το όνομα και το επώνυμο του Yevgeny Prigozhin περιλαμβάνονταν στη λίστα αυτή».

Για κατάρριψη του αεροσκάφους του Πριγκόζιν κάνουν λόγο από την Wagner

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC, το συνδεδεμένο με την οργάνωση Wagner κανάλι στο Telegram Grey Zone ανέφερε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την αεράμυνα στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Σενάρια κατάρριψης

Σύμφωνα με κανάλια στο Telegram που συνδέονται με την Wagner το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν κατερρίφθη από την ρωσική αεράμυνα.

Πλάνα από την περιοχή Τβερ, κατέγραψαν ίχνη που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροχιά αντιαεροπορικού πυραύλου. Το αεροσκάφος, ένα Embraer Legacy 600, φαίνεται στη συνέχεια να πέφτει με το ένα του φτερό να λείπει. Το αεροπλάνο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 λόγω της σύνδεσής του με τον Πριγκόζιν. Ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο, μεταξύ άλλων και λίγο μετά την αποτυχημένη ανταρσία του, όταν το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Λευκορωσία το πρωί της 27ης Ιουνίου.

 

Δείτε βίντεο:

 

Η ανταρσία του Πριγκόζιν

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν, o οποίος έγινε ευρέως γνωστός από την εμπλοκή της Wagner στην Ουκρανία, είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία. Η πορεία προς τη Μόσχα σταμάτησε αφού ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε έναν συμβιβασμό και ο Πούτιν προσέφερε στον Πριγκόζιν και στους αξιωματικούς της Wagner ασυλία.

Τότε μάλιστα ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι ζήτησε στον Πούτιν να μην σκοτώσει τον επικεφαλής της Wagner. «Είπα στον Πούτιν: θα μπορούσαμε να τελειώσουμε (σ.σ. τον Πριγκόζιν), χωρίς πρόβλημα. Αν όχι με την πρώτη προσπάθεια, τότε με τη δεύτερη. Του είπα: μην το κάνεις αυτό», είχε δηλώσει. Στη συνέχεια Πούτιν και Πριγκόζιν είχαν τρίωρη συνάντηση στις 29 Ιουνίου όπως είχε γνωστοποιήσει τότε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Προ μηνός πάντως, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, κληθείς να αναλύσει το πώς βλέπει το μέλλον του Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε αναφέρει «Ο Πούτιν γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο». «Με βάση την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος ‘απόστολος’ της εκδίκησης, οπότε θα με εξέπληττε αν ο Πριγκόζιν γλίτωνε την τιμωρία» είχε πει από το Aspen Security Forum.

Η εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία και εξέθεσε την αδυναμία του Κρεμλίνου. Στον απόηχο της ανταρσίας της Wagner, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς στρατιωτικούς για σύμπραξη με τους μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διοικητή του πολέμου στην Ουκρανία, στρατηγού Σεργκέι Σουρόβικιν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω σε Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

«Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους προέδρους, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ουκρ...

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε τη δημιουργία «ισλαμικής συμμαχίας» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα (7/9) ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκ...

Φόρτωση άρθρων...