Σαββάτο
28 Σεπτεμβρίου 2024

Νεκρός ο Νασράλα και με τη βούλα της Χεζμπολάχ

Οι απειλές του Ιράν στο Ισραήλ: «Θα μετανιώσετε για τον Νασράλα» - Ο Χαμενεΐ καλεί τον μουσουλμανικό κόσμο στο πλευρό της Χεζμπολάχ.

Πλανήτης

Τον θάνατο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σύμφωνα με την οποία ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό.

Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου δεσμεύεται να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της κατά του Ισραήλ.

«Ο μάρτυρας Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια. Η ηγεσία της Χεζμπολάχ υπόσχεται στον ύψιστο, ιερότερο και πολυτιμότερο μάρτυρα στον δρόμο μας γεμάτο θυσίες και μάρτυρες να συνεχίσει τον τζιχάντ της (ιερό πόλεμο) στην αντιμετώπιση του εχθρού, την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και την υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και έντιμου λαού του», αναφέρει η οργάνωση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προχώρησε σε δήλωση, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στον ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από την Τεχεράνη εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στο Ιράν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ καταδίκασε τη δολοφονία «του ανυπεράσπιστου λαού του Λιβάνου», λέγοντας ότι «αποδείχθηκε η κοντόφθαλμη και ανόητη πολιτική των ηγετών του Ισραήλ».

«Οι Ισραηλινοί εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και πρόσθεσε: «Όλες οι αντιστασιακές δυνάμεις στην περιοχή υποστηρίζουν και στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ».

Επίσης, προέτρεψε όλους τους μουσουλμάνους να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ και να τους υποστηρίξουν στην «αντιμετώπιση του σφετεριστικού και καταπιεστικού καθεστώτος».

«Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή», ισχυρίστηκε.

Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας: Ο Χασάν Νασράλα έχει όντως πεθάνει

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο Χασάν Νασράλα είναι όντως νεκρός, μετά τη δήλωση του Ισραήλ ότι τον σκότωσε χθες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, έχει όντως πεθάνει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος ήταν ο Νασράλα

Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα -όπως είναι ο πλήρης τίτλος του – είναι σιίτης κληρικός και αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε μια ισχυρή δύναμη με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και πολιτική επιρροή στον Λίβανο.

Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από το 1981. Γεννημένος στη Βηρυτό το 1960, ξεκίνησε την πολιτική του πορεία στο κίνημα Amal πριν ενταχθεί στη Χεζμπολάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», «είναι γνωστός για τον λιτό και αυστηρό τρόπο ζωής του, σε πλήρη αντίθεση με εκείνον των υπολοίπων πολιτικών του Λιβάνου, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να κερδίζει μόνο 1.300 δολάρια τον μήνα.

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση»

Η Χεζμπολάχ, υπό τη διοίκηση του Νασράλα, συγκρούστηκε σφοδρά με το Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 για 34 ημέρες, από τις 12 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου όταν τέθηκε σε εφαρμογή το ψήφισμα-απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου το κράτος του Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου.

Όλα ξεκίνησαν με την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», που ονομάστηκε έτσι από την «υπόσχεση» του Νασράλα να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους ανταλλάξει με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους υπό την κατοχή του Ισραήλ

Η ηγεσία  του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αύξησε τη δημοτικότητά του, ιδίως μεταξύ εκείνων που θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως σύμβολο αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής.

Παρά το βαρύ τίμημα για το Λίβανο, η λιβανέζικη οργάνωση ανέκαμψε με το σύνθημα της αντίστασης και της επικράτησης, το οποίο ο Νασράλα χρησιμοποίησε για να αυξήσει την επιρροή του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Γιατί δεν μπορούσαν να εντοπιστούν τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ

Αξιωματούχοι του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ με παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους. Όπως μεταδίδει το CNN, δύο υψηλόβαθμοι Λιβανέζοι αξιωμ...

Φόρτωση άρθρων...