«Την αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα σηματοδοτεί ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, λέει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (18.10.2024).

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς είναι η αρχή του τέλους στον πόλεμο που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα αγγλικά, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους»: «Προς τον λαό της Γάζας, έχω ένα απλό μήνυμα. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο. Μπορεί να τελειώσει αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους μας».

«Το Ισραήλ θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλων εκείνων που θα επιστρέψουν τους ομήρους μας», υπόσχεται, προσθέτοντας ότι αν κάποιος τους βλάψει, «το Ισραήλ θα σας κυνηγήσει και θα σας φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος στους λαούς της Μέσης Ανατολής, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι «ο άξονας του τρόμου που οικοδομήθηκε από το Ιράν καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Το βασίλειο του τρόμου που το ιρανικό καθεστώς επέβαλε στον ίδιο του το λαό και στους λαούς του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και της Υεμένης – και αυτό θα τελειώσει», υπόσχεται.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (17.10.2024), σε δήλωσή του μετά τον επιβεβαιωμένο θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε πει είπε ότι το Ισραήλ έκανε «αυτό που υποσχεθήκαμε να κάνουμε» σκοτώνοντας τον ηγέτη της Χαμάς.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η Χαμάς «δεν θα κυβερνά πλέον τη Γάζα» και ότι η δολοφονία του Σινουάρ ήταν «η αρχή της ημέρας μετά τη Χαμάς».

Επέμεινε επίσης ότι οι εναπομείναντες ηγέτες της Χαμάς θα «εξοντωθούν».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φως υπερισχύει του σκότους στη Γάζα, τη Βηρυτό και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Είπε ότι η περιοχή έχει τώρα την ευκαιρία να σταματήσει τον «άξονα του κακού» και να δημιουργήσει ένα «μέλλον ειρήνης» και «ευημερίας».

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε και πάλι τι συμβαίνει σε όσους μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε και πάλι στον κόσμο τη νίκη του καλού επί του κακού», δήλωσε ο Ισραηλινός ηγέτης.

Απευθυνόμενος στους τρομοκράτες της Χαμάς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Θα σας επιτραπεί να ζήσετε αν παραδώσετε τα όπλα και αφήσετε ελεύθερους τους ομήρους».