Συνεχίζεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να αναμένει επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Οι Ισραηλινοί περιμένουν με κομμένη την ανάσα το πιθανολογούμενο χτύπημα του Ιράν και της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, με την Κυβέρνηση Νετανιάχου να καλεί τους πολίτες να κάνουν εφόδια σε φαγητό και νερό σε καταφύγια, ενώ τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να μεταφέρουν ασθενείς σε υπόγειους χώρους και τα συνεργεία έρευνας-διάσωσης να έχουν πάρει θέσει σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το βράδυ της Πέμπτης ενώ νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας σε στρατιώτες τους είπε ότι «προετοιμαζόμαστε και για άμυνα και για επίθεση».
Στο μεταξύ, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτατο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης είπαν στους «New York Times» ότι βάσει των τελευταίων πληροφοριών αυτή που θα χτυπήσει πρώτη θα είναι η Χεζμπολάχ.
Κατά την ίδια εκτίμηση η ένοπλη οργάνωση με βάση το Λίβανο θα κάνει ξεχωριστή επίθεση πριν το Ιράν να προχωρήσει στο δικό του ανταπαδοτικό χτύπημα για τη δολοφονία Χανίγια.
ΗΠΑ: «Σημαντικές» συνέπειες για το Ιράν αν επιτεθεί στο Ισραήλ
Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες Πέμπτη.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (...) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.
Τα F-22 είναι το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ. Την ανακοίνωση της αποστολής έκανε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) που ανέφερε ότι τα μαχητικά έφτασαν στην περιοχή ευθύνης της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ακριβές σημείο.
Δέχθηκε το Ισραήλ την πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες
Για να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύρραξης στην Μέση Ανατολή ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.
Η δήλωση ανέφερε ότι τα τρία έθνη είχαν καταλήξει μια «συμφωνία-πλαίσιο», για την οποία «απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες της εφαρμογής».
Το Ισραήλ ανέφερε ότι θα στείλει διαπραγματευτές στις προτεινόμενες συνομιλίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή το Κάιρο. Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμα.
Σε κοινή δήλωση, τα τρία κράτη κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες στις 15 Αυγούστου «για να κλείσουν όλα τα εναπομείναντα κενά και να αρχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
«Ως διαμεσολαβητές, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Το κείμενο υπογράφουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Η συμφωνία-πλαίσιο βασίζεται στις αρχές που είχε προηγουμένως περιγράψει ο Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ξεκινάει με πλήρη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων.
Guardian: Το Ιράν ξανασκέφτεται τα αντίποινα εναντίο του Ισραήλ
Το Ιράν μπορεί να επιλέξει να στοχεύσει τα άτομα που θεωρεί υπεύθυνα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, αντί να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.
Αμερικανικές και ισραηλινές πηγές φέρεται να δήλωσαν στην βρετανική εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να αποφασίζει για την κλίμακα και το εύρος των αντιποίνων μετά από τις σφοδρές διπλωματικές πιέσεις που δέχεται να περιορίσει την απάντηση της. Το Ιράν είναι πιθανό να στοχεύσει τους υπεύθυνους για την επίθεση και άτομα που πιστεύει ότι συνεργάστηκαν με την Μοσάντ παρά τους αμάχους, σημειώνει το δημοσίευμα.
Δημοσιεύματα έχουν υποστηρίξει ότι ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε όταν μία βόμβα εξερράγη στο δωμάτιο του στην Τεχεράνη. Αν και δημόσια η Τεχεράνη δεν έχει παραδεχθεί κάτι τέτοιο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανώνυμα στον διεθνή Τύπο ότι το Ιράν έχει παραδεχθεί παρασκηνιακά ότι αυτός ήταν ο τρόπος δολοφονίας του Χανίγια.
Αυτό σημαίνει ότι πράκτορες της Μοσάντ έχουν παρεισφρήσει με κάποιον τρόπο στο επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και γι’ αυτό κατάφεραν να τοποθετήσουν την βόμβα.