Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ, ελπίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποφευχθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για ένα αναμενόμενο χτύπημα αντιποίνων από το Ισραήλ, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να είναι προετοιμασμένες για πόλεμο, αλλά και να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν, έχοντας δει τον αποδεκατισμό των συμμάχων του στον Λίβανο και τη Γάζα.

Τέσσερις ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα ότι ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε τον στρατό να καταστρώσει πολυάριθμα στρατιωτικά σχέδια για την αντιμετώπιση μιας ισραηλινής επίθεσης. Το εύρος των όποιων ιρανικών αντιποίνων, είπαν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα των επιθέσεων του Ισραήλ. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες.

Εάν τα ισραηλινά πλήγματα -απάντηση στο μπαράζ πυραύλων από το Ιράν νωρίτερα αυτό το μήνα- προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και υψηλές απώλειες, είπαν, το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα. Αλλά αν το Ισραήλ περιορίσει την επίθεσή του σε λίγες στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Ιράν μπορεί κάλλιστα να μην κάνει τίποτα.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει πει ότι η απάντηση θα είναι σίγουρη αν το Ισραήλ χτυπήσει υποδομές πετρελαίου και ενέργειας ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ή αν δολοφονήσει ανώτερους αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσαν ότι αν το Ισραήλ προκαλέσει μεγάλη ζημιά, οι απαντήσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν έναν καταιγισμό έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων, κλιμάκωση των επιθέσεων από ιρανικές ομάδες μαχητών στην περιοχή και διακοπή της ροής του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και της ναυσιπλοΐας που κινείται μέσω του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ.

Το Ιράν υποστηρίζει δημοσίως ότι δεν επιθυμεί πόλεμο. Αλλά τα στρατιωτικά χτυπήματα – αντίοποινα από το Ισραήλ θα αποτελούσαν πρόκληση για τους ηγέτες του, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην εμφανίζονται αδύναμοι και ευάλωτοι, ιδίως μετά τις δολοφονίες από το Ισραήλ πολλών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Και οι δύο αυτές ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Για τη χώρα -και την περιοχή- το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα βάθαινε το χάος, θα κατέστρεφε πιθανότατα κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και ενδεχομένως θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση προς υποστήριξη του Ισραήλ», σημειώνουν οι New York Times.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του με τις αραβικές χώρες της περιοχής, αλλά και να τις προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ για μια επίθεση θα τις καθιστούσε νόμιμο στόχο.

«Το σκεπτικό τώρα είναι ότι αν η επίθεση του Ισραήλ είναι συμβολική και περιορισμένη, οφείλουμε να το αφήσουμε και να τερματίσουμε το πινγκ πονγκ των επιθέσεων», δήλωσε ο Νάσερ Ιμάνι, πολιτικός αναλυτής προσκείμενος στην κυβέρνηση σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Τεχεράνη. «Το Ιράν δεν επιθυμεί πραγματικά να έχει έναν μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ. Δεν βλέπουμε κανένα όφελος από την έκρηξη της περιοχής».

Σημειώνεται πως οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν οξύνονται ολοένα και περισσότερο από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.