Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα (12/1) στη χώρα, καθώς δημοσκόπηση αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τον φέρει να προηγείται με το συντριπτικό 77,86% των ψήφων.

Ο Μιλάνοβιτς δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό λίγο μικρότερο του 50%.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ντράγκαν Πρίμορατς, συγκεντρώνει ποσοστό 22,14%, σύμφωνα με το exit poll που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση HRT. Στον πρώτο γύρο είχε ποσοστό πάνω από 19%.

Η εκλογή του Μιλάνοβιτς, αν επιβεβαιωθεί, θεωρείται πλήγμα για τους συντηρητικούς της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μολονότι διαθέτει περιορισμένες εξουσίες, ο πρόεδρος θεωρείται από τους Κροάτες σημαντικός παράγοντας της χώρας και εγγυητής της καλής λειτουργίας των θεσμών. Είναι επίσης επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσωπεί την Κροατία και τα 3,8 εκατομμύρια του πληθυσμού της στη διεθνή σκηνή.

Φέτος η εκλογική αυτή διαδικασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού-ρεκόρ (ο υψηλότερος της ευρωζώνης), σκανδάλων διαφθοράς και έλλειψης εργατικού δυναμικού, η οποία βαραίνει τον τουρισμό, ζωτικής σημασίας τομέα για τη χώρα, τις κατασκευές και το εμπόριο.

Τα θέματα αυτά ελάχιστα θίχτηκαν στις τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Μιλάνοβιτς, προσωπικότητα της κροατικής πολιτικής ζωής για χρόνια και πρωθυπουργός από το 2011 ως τον Ιανουάριο του 2016, καταφέρθηκε κατά του HDZ, υπενθυμίζοντας τα σκάνδαλα διαφθοράς που αμαύρωσαν τη φήμη του κόμματος. Επίσης, ακολουθώντας λαϊκιστική ρητορική, καταφέρθηκε ιδίως κατά της ΕΕ, της οποίας η Κροατία αποτελεί μέλος από το 2013.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε επίσης συχνά την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης καταφέρθηκε συχνά κατά του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «υπάλληλο των Βρυξελλών».

Ο αντίπαλός του, ο 59χρονος Πρίμορατς, παιδίατρος, ιατροδικαστής και ειδικός στην ιατρική γενετική, στηρίχθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία στις συντηρητικές αξίες του HZD --πατριωτισμός και οικογένεια, και σε μια «ενωμένη Κροατία», ενώ καταφέρθηκε δριμύτατα κατά του Μιλάνοβιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «μαριονέτα υπέρ του Κρεμλίνου» που «βλάπτει την αξιοπιστία της Κροατίας» στους κόλπους του NATO και της ΕΕ.