Κυριακή
27 Οκτωβρίου 2024

Ο Έλον Μασκ διαψεύδει την Washington Post ότι ξεκίνησε την καριέρα του στις ΗΠΑ ως παράνομος μετανάστης

Πλανήτης

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, που είναι γεννημένος στη Νότια Αφρική, εργαζόταν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σύντομη περίοδο τη δεκαετία του 1990, την εποχή που ίδρυσε μια νεοφυή εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Ο Μασκ διέψευσε σήμερα το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι του επετράπη να εργάζεται νόμιμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η βίζα J-1 Exchange Visitor αφορά αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ η βίζα H1-B δίνεται για προσωρινή απασχόληση.
 

 

musk_X

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Αντίθετα, ανέπτυξε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο, τους οποίους επικαλείται η Post, είπαν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να εγγραφεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διατηρήσει έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.

Σε ένα podcast του 2020, που επικαλείται η WP, ο ίδιος ο Μασκ δήλωσε: «Ήμουν νόμιμα εκεί, αλλά υποτίθεται ότι έκανα φοιτητική εργασία. Μου επέτρεψαν να εργαστώ για να συντηρούμαι με κάποιο τρόπο».

Δύο πρώην συνάδελφοι του Μασκ θυμούνται ότι ο επιχειρηματίας έλαβε την άδεια εργασίας του στις ΗΠΑ γύρω στο 1997.

Ο Μασκ στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, σε μια αμφίρροπη μάχη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει τους μετανάστες εισβολείς και εγκληματίες και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη νόμιμη και παράτυπη μετανάστευση. Υπόσχεται ότι εάν επανεκλεγεί θα καταβάλει προσπάθειες για να απελάσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τι έγραψε η Washington Post

Η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της ανέφερε πως ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εγγραφή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του εκεί. Αντίθετα, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

 

elon-mask-wp-1

Η έλλειψη νόμιμης άδειας εργασίας προκάλεσε έντονη ανησυχία όταν η εταιρεία Mohr Davidow Ventures επένδυσε 3 εκατομμύρια δολάρια στη Zip2, με συμφωνία που απαιτούσε από τον Μασκ και τον αδερφό του Κίμπαλ να αποκτήσουν νόμιμη άδεια εργασίας μέσα σε 45 ημέρες. «Η επενδυτική εταιρεία δεν ήθελε να ρισκάρει το μέλλον της εταιρείας αν οι ιδρυτές της απελαθούν», εξήγησε ο τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zip2, Ντέρεκ Πράουντιαν.

Σε μια αναφορά του 2005, ο Μασκ παραδέχθηκε ότι υπέβαλε αίτηση στο Στάνφορντ απλώς για να παραμείνει στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν είχε χρήματα για έρευνα ούτε νόμιμη άδεια παραμονής. Παράλληλα, σε κατάθεση του 2009 αναφέρει ότι λίγες μέρες μετά την άφιξή του, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα, ξεκινώντας άμεσα την εργασία του στην Zip2.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφασή του αυτή τον άφησε χωρίς νομική βάση παραμονής στη χώρα. Ο πρώην δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Λίον Φρέσκο, επισημαίνει: «Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψεις τις σπουδές σου για να ιδρύσεις επιχείρηση, ακόμη και αν δεν πληρώνεσαι άμεσα».

Η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ στα 90ς για τους φοιτητές ήταν πιο χαλαρή ειδικά πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Μασκ, ο οποίος απέκτησε την καναδική υπηκοότητα μέσω της μητέρας του, δεν θα χρειαζόταν βίζα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε απλώς να επιδείξει έγγραφα εγγραφής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο στους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του φοιτητή, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες.

Οι αλλοδαποί φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών των ΗΠΑ μπορούν να έχουν την άδεια να εργάζονται με μερική απασχόληση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις του πτυχίου τους. Ο Άνταμ Κοέν, συγγραφέας του βιβλίου «The Academic Immigration Handbook» και δικηγόρος που ειδικεύεται στις θεωρήσεις εργασίας, δήλωσε ότι ο Μασκ θα μπορούσε να λάβει άδεια εργασίας ως φοιτητής, αλλά αυτό θα απαιτούσε να συμμετέχει σε πλήρη κύκλο σπουδών στο Στάνφορντ.

Οι πρώην συνεργάτες του Μασκ στην Zip2 σημειώνουν ότι η παραμονή του στη χώρα δεν θα είχε επιτραπεί, αν το γεγονός ερχόταν στην επιφάνεια. Ο Μασκ πάντως φαίνεται να υποβαθμίζει το θέμα, καθώς το 2020 δήλωσε ότι διέθετε μια «φοιτητική άδεια εργασίας», κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Η πρόσφατη υποστήριξή του στον Τραμπ και οι δηλώσεις κατά των παράνομων μεταναστών προκαλούν αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο ίδιος φαίνεται να παραβίαζε τη μεταναστευτική νομοθεσία στις αρχές της καριέρας του. Σε αναφορές που αποκάλυψε η Washington Post, ο Μασκ καλεί για αυστηρότερα μέτρα ενάντια στους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Παρόμοια περίπτωση με τον αδελφό του, Κίμπαλ, ο οποίος μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι δεν είχε νόμιμη άδεια εργασίας όταν πέρασε τα σύνορα με παραπλανητικά στοιχεία για να παρευρεθεί σε κρίσιμη συνάντηση επενδυτών της Zip2. Ο Κίμπαλ ανέφερε αργότερα: «Όταν μας χρηματοδότησαν, διαπίστωσαν ότι ήμασταν παράνομοι μετανάστες».

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην επενδυτική εταιρεία Mohr Davidow Ventures, η οποία σύμφωνα με τα έγγραφα βρήκε δικηγόρο με στόχο τη διευθέτηση των αδειών εργασίας των αδερφών Μασκ, ενώ οι επενδυτές είχαν ενημερωθεί για την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος πριν από το πρώτο δημόσιο άνοιγμα της εταιρείας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεσανατολικό: Διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων προτείνει η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατουμένου...

Φόρτωση άρθρων...