Σε διαδήλωση υπέρ της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη πήγαν ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Selçuk Bayraktar.
Τις εικόνες δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος Babak Taghvaee, γράφοντας: «Αυτές οι εικόνες είναι απόδειξη της υποστήριξης της Τουρκίας από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Σήμερα, ο γιος του Erdogan, Bilal που είχε δεσμούς με το ISIL (Ισλαμικό Κράτος) και ο γαμπρός του, Selcuk Bayraktar, κατασκευαστής drones Bayraktar, παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη».
Δείτε φωτογραφίες με τον γιο και τον γαμπρό του Ερντογάν στη διαδήλωση:
Ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ
Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Selçuk Bayraktar
These images are proof of #Turkey's support from #Hamas terrorist organization. Today, #Erdogan's son, Bilal who has had ties to #ISIL (left image) and his son-in-law, Selcuk Bayraktar, manufacturer of Bayraktar drones attended a pro-Hamas & anti-#Israel rally in #Istanbul. pic.twitter.com/O6UeWZJN8g
— Babak Taghvaee - The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) October 15, 2023
Η Τουρκία «απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων» από τη Γάζα
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία συμφωνεί με την Αίγυπτο και απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στον θύλακα αυτόν, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.
Ο Φιντάν, στο πρώτο του ταξίδι στην Αίγυπτο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει για να εμποδίσει την εξάπλωση της σύγκρουσης και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη βάση της λύσης των δύο κρατών.
Πρόσθεσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές συντονίζουν τις ενέργειες τους με το Ισραήλ ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο Ερντογάν σε ρόλο ειρηνοποιού μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Στο μεταξύ, σε συνεχείς προσπάθειες ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να διαταλέσει τον ρόλο του ειρηνοποιού επιδίδεται η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις απόπειρες διαμεσολάβησης στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, να υιοθετεί κοινές πρακτικές και όσον αφορά στις αιματηρές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Μετά την εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ, φαίνεται να ψάχνει - σύμφωνα με το Politico - ακόμη μία ευκαιρία να παρουσιάσει το προφίλ του ειρηνοποιού.
Τη στιγμή που ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύρραξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ο Τούρκος πρόεδρος «εμπλέκεται σε μία αρρωστημένη διπλωματική ρητορική».
«Έχω συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες, προσπαθώντας να μεσολαβήσω και να σταματήσουν τον πόλεμο» είχε δηλώσει ο Ερντογάν, αυτήν την εβδομάδα, μετά τις συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα, μάλιστα, την Ιερουσαλήμ.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως σημειώνει το Politico, έφτασαν στο σημείο να μεταδίδουν ότι η Τουρκία έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την απαλευθέρωση των κρατουμένων από τη Χαμάς.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διπλωματική αυτή πολιτική του Ερντογάν» γράφει το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Ερντογάν, όπως επισημαίνεται, εδώ και καιρό προσπαθεί να οικοδομήσει μία Τουρκία ως ισχυρή δύναμη της Μέσης Ανατολής, επενδύοντας στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στην περιοχή και στέλνοντας στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Πρόσφατα, δε, βελτίωσε τις σχέσεις του με το Ισραήλ, μέχρι που πραγματοποίησε το πρώτο του τετ α τετ με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον προηγούμενο μήνα.
«Είναι όμως ο Ερντογάν πραγματικά έτοιμος για το τολμηρό εγχείρημα της διαμεσολάβησης ανάμεσα στην πολεμοχαρή Χαμάς και στο Ισραήλ που επιζητά εκδίκηση;» αναρωτιέται το Politico.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Άγκυρας, που διατήρησε την ανωνυμία του, είπε στο αμερικανικό μέσο ότι οποιαδήποτε «προσπάθεια διαμεσολάβησης σε αυτή τη χρονική στιγμή μοιάζει με αδύνατη αποστολή».
Πρόσθεσε, δε, ότι στον απόηχο των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από χίλιους Ισραηλινούς, δημιουργείται πιθανόν ένα «μεγάλο χάσμα από τη συμβιβαστική οδό».
Άλλοι αναλυτές, γράφει το Politico, βλέπουν κι άλλα εμπόδια για μία επιτυχημένη πολιτική διπλωματίας από μέρους του Ερντογάν.
Η συμπάθεια της Άγκυρας προς τη Χαμάς
Σε ομιλία της στο βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics, η Σελίν Νασί υπογραμμίζει: «Η συμπάθεια της Άγκυρας προς τη Χαμάς, καθώς δεν τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη κι εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αντίθετη άποψη, δημιουργούν ακόμη ένα εμπόδιο».
Συμπλήρωσε ότι το γεγονός πως το κυβερνών τουρκικό κόμμα προβάλλει ασφάλεια στους ηγέτες της Χαμάς, έχει διαταράξει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Τονίζει, ακόμη, ότι η Άγκυρα διατηρεί πιο στενές σχέσεις με τη Χαμάς, που έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, παρά με την οργάνωση Φατάχ του Αμπάς, που ελέγχει λιγότερα κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη.
Το Politico υπενθυμίζει κι ακόμη ένα γεγονός: μέχρι να έρθει το AKP στην εξουσία, το 2002, η Τουρκία είχε παραδοσιακά στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ μέχρι το 2010, οπότε Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Μαβί Μαρμαρά, τουρκικό πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Αποτέλεσμα αυτού να σκοτωθούν 10 Τούρκοι.
Ξαφνικά, ο Ερντογάν άλλαξε στάση αποκαλώντας το Ισραήλ κράτος δολοφόνων. Σημειώνεται, δε, ότι η ιδεολογία του Ερντογάν είναι πιο κοντά σε αυτήν των Παλαιστινίων.
Ισραήλ: Αυτά είναι τα δίδυμα που βρέθηκαν 12 ώρες αφότου η Χαμάς σκότωσε τους γονείς τους
Ισραήλ: Ταυτοποιήθηκαν 126 όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις