Δευτέρα
30 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον νότιο Λίβανο - Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις

Στόχος των IDF είναι η χαρτογράφηση της περιοχής και ο εντοπισμός υπογείων σηράγγων της Χεζμπολάχ - Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: «Είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή»

Πλανήτης

Μικρής κλίμακας επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων διεισδύσεων σε σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Αυτές οι επιχειρήσεις φέρεται να στοχεύουν στη συλλογή πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και πιο πρόσφατα, ως μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο Amir Avivi, Ισραηλινός πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ και ότι οι επιδρομές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας.

«Οι IDF έχουν κάνει πολλές προετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Avivi. «Συνολικά, αυτό περιλαμβάνει πάντα ειδικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας». Η Χεζμπολάχ εμφανίζεται τόσο αποδυναμωμένη που το δίλημμα του Ισραήλ θα είναι στην πραγματικότητα το πόσο μακριά θα πρέπει να πάει το Ισραήλ στο Λίβανο, δήλωσε ο Avivi. Το πότε και με ποιους όρους θα φύγει το Ισραήλ παραμένει ασαφές, είπε.

Η τακτική των Ισραηλινών φαίνεται να επικεντρώνεται σε μικρές εισβολές που αποσκοπούν στην αναγνώριση και τη χαρτογράφηση των υπόγειων εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ. Οι σήραγγες αυτές έχουν κατασκευαστεί με στόχο να επιτρέπουν την κίνηση μαχητών και οπλισμού χωρίς να εντοπίζονται, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, οι πηγές της WSJ αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Η πιθανή εισβολή στοχεύει να εξουδετερώσει τις υποδομές της Χεζμπολάχ που απειλούν τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μπορεί να αντιδράσει με σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση εισβολής.

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: «Είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή»

Η Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ισραηλινής χερσαίας εισβολής, λέει ο υπαρχηγός της οργάνωσης Ναΐμ Κασέμ, που πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, μετά από ισραηλινό πλήγμα το Σαββατοκύριακο.

Ο Ναΐμ Κασέμ τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ έχασε έναν αδερφό, έναν φίλο, έναν πατέρα και έναν ηγέτη», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παρά την απώλεια του Νασράλα και άλλων διοικητών, η ομάδα συνεχίζει την πορεία της κατά του Ισραήλ.

Στόχος της οργάνωσης είναι να συνεχίσει να ακολουθεί το μοντέλο διοίκησης και δομής του Νασράλα. «Είμαστε βέβαιοι ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν θα πετύχει τους στόχους του», ανέφερε ο υπαρχηγός της λιβανέζικης οργάνωσης.

«Η νίκη θα είναι δική μας»

Ο Κασέμ κατηγόρησε το Ισραήλ για σφαγές αμάχων στον Λίβανο, με την πλήρη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα. Όπως είπε, κάθε άλλη οργάνωση θα είχε καταρρεύσει στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της το Ισραήλ, αλλά δεν το έκανε. Όπως δεσμεύτηκε, η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να πολεμά τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ. «Η νίκη θα είναι δική μας», ανέφερε.

«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα και σφαγές σε κάθε μέρος του Λιβάνου. Το Ισραήλ έχει επιλέξει συγκεκριμένα χωριά και πόλεις και σπίτια. Κάθε σπίτι έχει τα ίχνη της ισραηλινής επίθεσης. Το Ισραήλ επιτίθεται στους αμάχους, στους γιατρούς. Το Ισραήλ επιτίθεται σε όποιον περπατά στους δρόμους και σε όποιον μένει στα σπίτια. Δεν είναι μαχητές. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν, διαπράττουν σφαγές και εγκλήματα κατά των αμάχων», επισήμανε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για τη στάση της, λέγοντας ότι είναι εταίρος του Ισραήλ και παρέχει απεριόριστη στρατιωτική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να στοχεύει στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι μόνο ένας πύραυλος προκάλεσε τη φυγή μεγάλου αριθμού Ισραήλινών από τα σπίτια τους.

«Θα παραμείνουμε εκεί. Θα είμαστε σταθεροί. Θα συνεχίσουμε την ισλαμική αντίσταση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον ισραηλινό εχθρό για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και της Γάζας και για την υπεράσπιση του λιβανέζικου λαού μας» είπε, υποστηρίζοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το ελάχιστο των προσπαθειών της όπως και ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει και να χτυπήσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Washington Post: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για «περιορισμένης κλίμακας» χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για σχέδιά του για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα ε...

CNN: Γιατί το Ισραήλ θέλει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα βήμα προς την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βλέπ...

Φόρτωση άρθρων...