Άγνωστο παραμένει μέχρι και σήμερα τι συνέβη κατά την πτήση MH370, που είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί. Το αεροσκάφος της πτήσης εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014 καθώς πετούσε, σύμφωνα με το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου στην Κίνα.
Μέχρι τώρα έχουν διακινηθεί πολλές θεωρίες, ενώ πολύς κόσμος «κυνηγά» στοιχεία προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο και να μάθουμε τι συνέβη. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες από 15 χώρες, καθώς και 12 μέλη πληρώματος.
Ένας από τους ανθρώπους που συλλέγουν πληροφορίες όλα αυτά τα χρόνια, θέλοντας να βρει απαντήσεις, είναι ο κυνηγός ναυαγίων Μπλέιν Γκίμπσον, ο οποίος αντιμετώπισε καταιγισμό προσβολών στην προσπάθειά του να βρει τα συντρίμμια της πτήσης MH370.
Το επιβατικό αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατέπεσε κάπου πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό τον Μάρτιο του 2014.
Οι αναλύσεις του Gibson, πρώην δικηγόρου από το Σιάτλ, και του Richard Godfrey, Βρετανού μηχανικού, έχουν υποδείξει ότι το αεροπλάνο συνετρίβη γρήγορα και σκόπιμα. Έκτοτε, ο Γκίμπσον έχει ταξιδέψει σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό για να ανακαλύψει πιθανά κομμάτια συντριμμιών από την πτήση.
Έχει μεταβεί στην αυστραλιανή ζώνη έρευνας και διάσωσης στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, στις Μαλδίβες, για να μιλήσει με χωρικούς που ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει το αεροπλάνο, και επίσης στο νησί Ρεϊνιόν για να μιλήσει με τον άνθρωπο που ανακάλυψε το πτερύγιο του αεροπλάνου της πτήσης MH370.
Η έρευνά του περιλάμβανε συνομιλίες με μάρτυρες και συνεντεύξεις με ανθρώπους που ανέφεραν συντρίμμια. Ο Γκίμπσον, ηλικίας 65 ετών, δήλωσε στους Times ότι έχει δεχθεί απειλές από τρολ και έχει επίσης βιώσει μια σειρά από άλλες προσωπικές επιθέσεις.
Οι θεωρίες, οι απειλές και οι φόβοι
Μια θεωρία πρότεινε ότι το αεροπλάνο καταλήφθηκε με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πέταξε στο Καζακστάν.
Μια άλλη υποστηρίζει ότι καταρρίφθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και παρασύρθηκε σε μια χρονική στρέβλωση ή ότι... αναπαύεται σε ρηχά νερά στα ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας.
Ο Γκίμπσον δήλωσε ότι οι άνθρωποι αρνούνται να πιστέψουν ότι το αεροπλάνο κατέπεσε στην περιοχή όπου κατέπεσε, σημειώνοντας ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τα στοιχεία του.
Μιλώντας στο MH370: The Vanishing -ένα τριμερές ντοκιμαντέρ του Channel 5, που προβλήθηκε τον Μάιο-, ο Μπλέιν είπε πως φοβάται ότι κάποιος που προσπαθεί να εμποδίσει την ανεύρεση του MH370 μπορεί να προβεί σε βίαιη ενέργεια εναντίον του.
«Άρχισα να δέχομαι απειλές θανάτου από ανώνυμους ανθρώπους. Πράγματα όπως "No plane, no Blaine" και μου έλεγαν να σταματήσω την έρευνά μου. Ένας τηλεφώνησε σε έναν φίλο μου λέγοντας ότι δεν θα έφευγα ζωντανός από τη Μαδαγασκάρη. Με παρακολουθούσαν και με φωτογράφιζαν και, ναι, είναι πολύ ενοχλητικό. Είναι εκφοβιστικό».
Ποιος είναι ο «κυνηγός ναυαγίων» Μπλέιν Γκίμπσον
Ο Γκίμπσον γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 21 Απριλίου 1957 και μεγάλωσε ως μοναχοπαίδι. Έχει ζήσει στο Σιάτλ για περισσότερα από 35 χρόνια, αλλά δεν περνάει πολύ χρόνο εκεί.
Όταν ήταν 12 ετών, η μητέρα του, Βικτόρια, τον συνόδευσε σε ένα μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ξύπνησε το πάθος του για τα ταξίδια. Σε ηλικία επτά ετών αποφάσισε ότι στόχος του θα ήταν να επισκεφθεί κάθε χώρα του κόσμου τουλάχιστον μία φορά.
Ενώ σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στη Σοβιετική Ένωση το 1976, σε ηλικία 19 ετών.
Αφού αποφοίτησε το 1979, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Στη συνέχεια εργάστηκε για λίγο σε μια τράπεζα προτού περάσει τρία χρόνια στο προσωπικό του γερουσιαστή της πολιτείας της Ουάσιγκτον Ρέι Μουρ. Τον Σεπτέμβριο του 1986 ο Γκίμπσον άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εργαζόταν από το Ρίο ντε Τζανέιρο και παραιτήθηκε μετά από ένα χρόνο.
Ο Γκίμπσον βρισκόταν στην Κόκκινη Πλατεία όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με ένα προφίλ στο περιοδικό Seattle Met, «μπορούσε να δει ότι η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί».
Για μια δεκαετία ζούσε κατά διαστήματα στη νεοσύστατη καπιταλιστική Ρωσία, δουλεύοντας ως σύμβουλος σε νέους επιχειρηματίες και αποταμιεύοντας χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μελλοντικά του ταξίδια.
Μιλώντας στους Times, ο Γκίμπσον διέψευσε τη θεωρία ότι εργαζόταν για το Κρεμλίνο, αφού έχει εργαστεί ως δικηγόρος στη Ρωσία, καθώς και σε άλλες χώρες. Υποστήριξε επίσης ότι η Μαλαισία δεν διερεύνησε σωστά την εξαφάνιση και ανέφερε ότι αντιμετώπισε αντιξοότητες εκεί.
Ο Γκίμπσον αρνείται ότι είναι υπερβολικά παθιασμένος με την αναζήτησή του, σημειώνοντας πως θέλει απλώς να βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων. «Έχω εμπλακεί πολύ στην έρευνα για το Malaysia 370, μόνο από προσωπικό ενδιαφέρον και σε μια ιδιωτική ομάδα - όχι με κερδοσκοπικό ή δημοσιογραφικό τρόπο», δήλωσε ο Gibson στο CNN τον Μάρτιο του 2016.
«Πήγα στην Κουάλα Λουμπούρ και συνάντησα μερικά από τα μέλη και τις οικογένειες, κι αυτό με ενέπνευσε να συνεχίσω να ψάχνω», πρόσθεσε. Είπε επίσης, ότι χρηματοδότησε την έρευνά του μέσω επιχειρηματικών επενδύσεων και της πώλησης του σπιτιού που κληρονόμησε.
Πώς έγινε η πρώτη του ανακάλυψη για την πτήση MH370
Η πρώτη του ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Μοζαμβίκη, την 177η χώρα που είχε επισκεφθεί.
Πήρε μια βάρκα και ρώτησε μερικούς από τους ντόπιους κατοίκους πού ξεβράστηκαν συντρίμμια από τον ανοιχτό ωκεανό.
Ο Γκίμπσον και ο ιδιοκτήτης του σκάφους που είχε ναυλώσει για το Σαββατοκύριακο ανακάλυψαν το τμήμα του αεροπλάνου που είχε ξεβραστεί σε μια αμμουδιά.
Αφού ανέλυσαν τα κομμάτια, Αυστραλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ήταν «πολύ πιθανό» να προέρχονται από το MH370.
Οι υπόλοιπες ανακαλύψεις -Έριξε σκόπιμα ο πιλότος το αεροπλάνο;
Μετά την πρώτη του ανακάλυψη, ο Gibson έχει βρει μια σειρά από άλλα κομμάτια πιθανών συντριμμιών από το αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του καλύμματος του κινητήρα της Rolls Royce στη Νότια Αφρική τον Μάρτιο του 2016.
Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι το σύστημα προσγείωσης της πτήσης MH370 - η οποία εξαφανίστηκε αφού έκανε μια απροσδόκητη στροφή στη διαδρομή της από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προς το Πεκίνο - ήταν κατεβασμένο.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah μπορεί να έπεσε σκόπιμα στη θάλασσα για να βυθίσει γρήγορα το αεροσκάφος.
Τον περασμένο μήνα, μια πόρτα του συστήματος προσγείωσης βρέθηκε στην κατοχή ενός ψαρά της Μαδαγασκάρης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελέί το πρώτο στοιχείο που βρέθηκε και υποδηλώνει ότι ένας από τους πιλότους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ενήργησε σκόπιμα.
Μια έκθεση των Godfrey και Gibson, που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα, αναφέρει: «Το επίπεδο της ζημιάς με τα κατάγματα σε όλες τις πλευρές και η ακραία δύναμη της διείσδυσης ακριβώς μέσα από το αντικείμενο των συντριμμιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τέλος της πτήσης έγινε σε μια κατάδυση υψηλής ταχύτητας που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι το αεροσκάφος θα διαλυθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια. Η συντριβή του MH370 ήταν κάθε άλλο παρά μια μαλακή προσγείωση στον ωκεανό».
Και πρόσθεσε: «Η ρεαλιστική πιθανότητα να κατέβηκε το σύστημα προσγείωσης δείχνει τόσο έναν ενεργό πιλότο όσο και μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το αεροπλάνο θα βυθιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τη σύγκρουση.
Ο συνδυασμός της σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας που αποσκοπούσε στη διάλυση του αεροσκάφους και του εκτεταμένου συστήματος προσγείωσης που αποσκοπούσε στη βύθιση του αεροσκάφους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δείχνουν αμφότερα μια σαφή πρόθεση να αποκρυφτούν τα στοιχεία της συντριβής».
Ο Gibson και άλλοι που συμμετέχουν στην έρευνα ελπίζουν ότι το αεροπλάνο και τα μαύρα κουτιά καταγραφής της πτήσης του θα ανακαλυφθούν το επόμενο έτος σε μια υποθαλάσσια έρευνα από την Ocean Infinity, η οποία αναπτύσσει ρομποτικές τεχνολογίες για την καταγραφή ωκεάνιων δεδομένων.
Ο Gibson δήλωσε στο CNN: «Μέχρι εγώ ή κάποιος άλλος να βρει το αεροπλάνο και την αλήθεια για το τι του συνέβη και τους επιβάτες, θα συνεχίσω. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, δεν μπορεί να σταματήσει όταν εξαντληθεί η παρούσα περιοχή έρευνας. Πρέπει να λύσουμε αυτό το μυστήριο».