Με τρέχουσα περιουσία 84,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος δεν περιλαμβάνεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη από το 2015.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτής του Facebook και εκ των μεγαλομετόχων του, είδε την περιουσία να καταποντίζεται κατά σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία ημέρα μετά την πτώση-ρεκόρ των μετοχών της μητρικής εταιρείας Meta, την Πέμπτη.
Με τρέχουσα περιουσία 84,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος δεν περιλαμβάνεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη από το καλοκαίρι του 2015.
Ο Ζάκερμπεργκ κατέχει σχεδόν το 13% της Meta Platforms, μητρική της Facebook.
Η «διαγραφή» 29,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περιουσία του Ζάκερμπεργκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία. Την ξεπερνά μόνο τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Έλον Μασκ, τον περασμένο Νοέμβριο, αφότου έγραψε στο Twitter ότι σκοπεύει να πωλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla.
Η μετοχή της Meta κατρακύλησε αφού η εταιρεία προειδοποίησε για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο και είπε ότι οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple θα κοστίσουν στην εταιρεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.
Η πτώση κατά 26% ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη βουτιά της Meta και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Το ποσό αυτό αποτελεί, επίσης, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ.
Τι συμβαίνει στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα;
- Η Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 8%, ήτοι 10,29 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο εξής στοιχείο: Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%, ήτοι κατά 33,67 δισ. δολάρια.
- Πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται τα έσοδα, αλλά να μειώνονται τα κέρδη; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η... ασυμβατότητα αυτή οφείλεται στις δαπάνες για το τμήμα Reality Labs, δηλαδή του τμήματος που θα «εγκαινιάσει» το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου, την εικονική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η Meta έχει ήδη επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη τεχνολογία και αναμένεται να δαπανήσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια.
- Οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple καθιστούν πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Meta να παρακολουθούν άτομα για διαφημιστικούς σκοπούς, γεγονός που ασκεί επίσης πίεση στα έσοδα της εταιρείας. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Meta είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις «ετεροχρονισμένες συνέπειες» ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αλλαγές της Apple το 2022. Αναλυτές στο MoffettNathanson, σε σημείωμα προς τους πελάτες, χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη εκτίμηση «εκπληκτική».
- Η Meta προέβλεψε έσοδα πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρέχον τρίμηνο, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την TikTok, ανέφερε η εταιρεία, επηρεάζοντας σαφώς τους επενδυτές.
Ακριβές προσλήψεις και αλλαγή προσανατολισμού
Η Meta Platforms Inc. προορίζεται να υλοποιήσει το σχέδιο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να αλλάξει το τοπίο στα social media, εγκαθιστώντας έναν νέο «κόσμο» εικονικής πραγματικότητας, όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες. Από τότε, η εταιρεία μετατοπίζει πόρους και προσλαμβάνει μηχανικούς από ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google, που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός του.
Διεύρυνε το εργατικό δυναμικό της κατά 23%, κλείνοντας τη χρονιά με 71.970 υπαλλήλους, κυρίως σε τεχνικούς ρόλους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πλάνο και να επισπευστεί η μετάβαση στον νέο κόσμο που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο διαδίκτυο.
Έναν κόσμο που οι πλατφόρμες των social δεν θα αφορούν τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στιγμών, αλλά τη δημιουργία «prive σαλονιών» συζήτησης, με τη χρήση των ολογραμμάτων και της νέας τεχνολογίας, που θα κατακλύσει σύντομα την καθημερινότητά μας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις