Σαββάτο
28 Σεπτεμβρίου 2024

Νύχτα τρόμου στη Βηρυτό - Θρίλερ για την τύχη του Νασράλα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από την επίθεση και ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ - Για 300 νεκρούς από την επίθεση κάνει λόγο το Ισραήλ

Νεκρός είναι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα πάντα με ισραηλινές πηγές, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο αρχηγείο της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Οι πληροφορίες έρχονται από ισραηλινές πηγές, οι οποίες μεταδίδονται και στα Μέσα του Ισραήλ και κάνουν λόγο πως τελικά, όντως ο Νασράλα βρισκόταν στο κτήριο της Χεζμπολάχ την ώρα της επίθεσης και έχασε τη ζωή του.

Το «Κανάλι 12» μετέδωσε την εκτίμηση ότι ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα στη Βηρυτό. «Η εκτίμηση στο Ισραήλ: Ο Νασράλα εξουδετερώθηκε» ήταν το μήνυμα που περνούσε από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Την ίδια ώρα το «Κανάλι 13» ήταν περισσότερο προσεκτικό: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε».

Υπενθυμίζεται πως σε θρίλερ είχε εξελιχθεί η υπόθεση του Νασράλα μετά την επίθεση του Ισραήλ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που δέχθηκε η Βηρυτός εδώ και 18 χρόνια, καθώς ισοπεδώθηκαν συνολικά τέσσερα κτήρια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα.

Σύμφωνα με το «Al Manar», τέσσερα κτίρια καταστράφησαν από τις επιδρομές, ενώ, μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούγονται πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις στην πόλη και ένα τεράστιο σύννεδο καπνού έχει υψωθεί. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι βόμβες, με πολλές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής γόμωσης. Ο βομβαρδισμός κυριολεκτικά ισοπέδωσε τα κτίρια, θάβοντας κάτω από τα ερείπια κάθε υπόγεια κατασκευή αν υπήρχε στο σημείο.

Το χτύπημα προκάλεσε περίπου 300 θανάτους, αναφέρουν από την πλευρά του Ισραήλ. Ο επίσημος απολογισμός από τις αρχές του Λιβάνου κάνει λόγο για δύο θανάτους και τουλάχιστον 76 τραυματίες.

Από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως στόχος της επίθεσης ήταν ο Χασάν Νασράλα, με τις πρώτες δε πληροφορίες να έλεγαν πως αυτός που σίγουρα έχασε τη ζωή του ήταν ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χασίμ Σαφί αλ Ντιν.

Διαψεύδει η Χεζμπολάχ

Πηγές της Χεζμπολάχ έλεγαν πως ο Χασάν Νασράλα, «είναι καλά». Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι «ασφαλής». Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
Ουάσινγκτον: Δεν είχαμε γνώση

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίοι επικαλούνται οι «Times of Israel» αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το χτύπημα την ώρα που τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν στον αέρα προς τον στόχο τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θρίλερ με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό

Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ από το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό. Επιστρέφει εκτάκτως από τη Νέα Υόρκη στο Ισραήλ ο Νετανιάχου. Τουλάχιστον δύο νεκροί και 7...

Απειλές Νετανιάχου: Αν επιτεθεί το Ιράν θα απαντήσουμε - Αποχώρησαν δεκάδες διπλωμάτες

Στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μίλησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν είχε «πρόθεση να πάει» στ...

Φόρτωση άρθρων...