Πλησιάζοντας στο τέλος του 2024, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την στιγμή που ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας.

Καθώς ο Πούτιν συμπληρώνει 25 χρόνια στην εξουσία, έχει «φροντίσει τη Ρωσία;» αναρωτιέται ο Στιβ Ρόζενμπεργκ ο πολύπειρος ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα, που έζησε την ανέλιξη του Ρώσου ηγέτη στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας και έχει πλέον συνδέσει το όνομά του με την αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999»

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999. Εργαζόμουν στο γραφείο του BBC στη Μόσχα. Ξαφνικά ακούστηκαν έκτακτες ειδήσεις: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχε παραιτηθεί. Η απόφασή του να παραιτηθεί αιφνιδίασε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Τύπου στη Μόσχα. Όταν έγινε γνωστή η είδηση, δεν υπήρχε ανταποκριτής στο γραφείο. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αναλάβω να γράψω και να μεταδώσω το πρώτο μου δελτίο στο BBC», ανέφερε ο Βρετανός δημοσιογράφος που απασχόλησε τον διεθνή τύπο όταν πριν λίγο καιρό εκνεύρισε τον Πούτιν σε συνέντευξή τύπου θέτοντας ερωτήματα για ον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Μπόρις Γέλτσιν πάντα έλεγε ότι θα ολοκληρώσει την πλήρη θητεία του στο αξίωμα», έγραφε ο Ρόζενμπεργκ πριν 25 χρόνια. «Σήμερα είπε στους Ρώσους ότι άλλαξε γνώμη. Ήταν η αρχή της καριέρας μου ως δημοσιογράφος. Και το ξεκίνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν ως ηγέτη της Ρωσίας. Μετά την παραίτηση του Γέλτσιν, σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, ο πρωθυπουργός Πούτιν έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος. Τρεις μήνες αργότερα κέρδισε τις εκλογές. Κατά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο, η αποχαιρετιστήρια οδηγία του Γέλτσιν προς τον Πούτιν ήταν: "Φροντίστε τη Ρωσία!"» θυμίζει ο Ρόζενμπεργκ, θέτοντας το ερώτημα πόσο φρόντισε τελικά την χώρα του ο Ρώσος πρόεδρος, τα τελευταία 25 χρόνια.

Μιλώντας για τον πόλεμο ο Βρετανός ανταποκριτής αναφέρει:

«Η πλήρους κλίμακας εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία είχε καταστροφικές συνέπειες. Πρωτίστως για την Ουκρανία, η οποία έχει δει μαζικές καταστροφές και απώλειες στις πόλεις της. Σχεδόν το 20% του εδάφους της έχει καταληφθεί και 10 εκατομμύρια πολίτες της έχουν εκτοπιστεί.»

«Αλλά έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη Ρωσία: Από την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει τη λεγόμενη "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης. Ρωσικές πόλεις δέχονται τακτικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταλάβει ένα τμήμα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ. Οι διεθνείς κυρώσεις ασκούν πίεση στη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, η δημογραφική κατάσταση της χώρας είναι τραγική .Η εσωτερική καταστολή έχει επιταχυνθεί με γοργούς ρυθμούς».

Ο Πούτιν και η Ρωσία 25 χρόνια μετά

«Στις 31 Δεκεμβρίου 1999, ποιος θα πίστευε ότι ο νέος ηγέτης της Ρωσίας θα ήταν ακόμη στην εξουσία δυόμισι δεκαετίες αργότερα; Ή ότι η Ρωσία σήμερα θα έκανε πόλεμο στην Ουκρανία και θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη Δύση;», αναρωτιέται ο Ρόζενμπεργκ.

Συνεχίζει: «Συχνά αναρωτιέμαι αν η πορεία της ιστορίας θα ήταν δραστικά διαφορετική αν ο Γέλτσιν είχε επιλέξει κάποιον άλλον να τον διαδεχθεί. Το ερώτημα, φυσικά, είναι ακαδημαϊκό. Η ιστορία είναι γεμάτη από "αν", "αλλά" και "ίσως". Ένα πράγμα μπορώ να πω με βεβαιότητα: σε είκοσι πέντε χρόνια έχω δει διαφορετικούς Πούτιν. Και δεν είμαι ο μόνος».

Ο ανταποκριτής του BBC καταγράφει μια πρόσφατη δήλωση του πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, λόρδου Ρόμπερτσον: «Ο Πούτιν με τον οποίο συναντήθηκα, έκανα καλές δουλειές, δημιούργησα ένα Συμβούλιο Νατο-Ρωσίας μαζί του, είναι πολύ, πολύ διαφορετικός από αυτόν τον σχεδόν μεγαλομανή αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος άνθρωπος που στεκόταν δίπλα μου τον Μάιο του 2002, ακριβώς δίπλα μου, και έλεγε ότι η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο εθνικό κράτος που θα λάβει τις δικές του αποφάσεις για την ασφάλειά του, είναι τώρα ο άνθρωπος που λέει ότι η Ουκρανία δεν είναι εθνικό κράτος».

Ο Ρόζενμπεργκ υποστηρίζει ότι αυτή η μεταστροφή του Πούτιν οφείλεται στον εγωϊσμό του και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες για την χώρα του. «Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίστηκε ως η δεύτερη υπερδύναμη στον κόσμο. Η Ρωσία δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω ότι αυτό έφαγε τον εγωισμό του», είπε ο ανταποκριτής του BBC.

«Από τις ομιλίες που εκφωνεί, τα σχόλια που κάνει, ο Πούτιν φαίνεται να καθοδηγείται από την αγανάκτηση, από μια καθολική αίσθηση ότι για χρόνια η Ρωσία έχει υποστεί ψέματα και έλλειψη σεβασμού, ότι οι ανησυχίες της για την ασφάλειά της απορρίφθηκαν από τη Δύση. Πιστεύει όμως ο ίδιος ο Πούτιν ότι έχει εκπληρώσει το αίτημα του Γέλτσιν να "φροντίσει τη Ρωσία"; Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να το μάθω».

Ικανοποίησε την τελευταία επιθυμία του Γέλτσιν;

Ο Ρόζενμπεργκ έθεσε την επίμαχη ερώτηση στον Πούτιν και ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να του απάντησε:

«Ναι. Και δεν την έχω απλώς φροντίσει. Απομακρυνθήκαμε από την άκρη της αβύσσου».

Παρουσίασε μάλιστα τη Ρωσία του Γέλτσιν ως μια χώρα που έχανε την κυριαρχία της. Κατηγόρησε τη Δύση ότι «χτύπησε συγκαταβατικά» τον Γέλτσιν στον ώμο, ενώ «χρησιμοποίησε τη Ρωσία για τους δικούς της σκοπούς».

«Όμως ο ίδιος, ο Πούτιν, "έκανε τα πάντα", είπε, "για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία ήταν ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος". Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή της ρωσικής κυριαρχίας: Μήπως αυτή είναι μια άποψη που έχει καταλήξει εκ των υστέρων για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ή μήπως ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά αυτή την άποψη για τη σύγχρονη ρωσική ιστορία; Ακόμα δεν είμαι σίγουρος. Όχι ακόμα. Αλλά αισθάνομαι ότι πρόκειται για ένα βασικό ερώτημα. Η απάντηση σε αυτό μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος - και τη μελλοντική κατεύθυνση της Ρωσίας.