Τρίτη
29 Απριλίου 2025

Οι δασμοί του Τραμπ γυρνάνε τον πλανήτη... ανάποδα και φτωχοποιούν τους Αμερικανούς

Πλανήτης

Κάθε μέρα που περνάει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μάλλον διαπιστώνει ότι το... κόλπο με τους δασμούς δεν πιάνει και ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένος να... χορεύει υπό τους ήχους των... νταουλιών που βαράνε οι αγορές (κάτι μας θυμίζει αυτό...)!

Πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες υπό την προεδρία του, οι ΗΠΑ έχουν γίνει πιο φτωχές κατά μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια, μόνο που δεν το έχουν νιώσει ακόμη οι Αμερικανοί πολίτες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον υπόλοιπο πλανήτη, όπου οι ζημιές αποτιμώνται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ζημιές αυτές αντανακλώνται στην απώλεια αξίας για μετοχές και ομόλογα, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι είναι όσοι τοποθετήθηκαν στον χρυσό.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τους επενδυτές ανά τον κόσμο ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε χρηματιστηριακό "κραχ". Φυσικά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί η κρίση χρέους και να γυρίσει ο πλανήτης... ανάποδα! Τα πάνω-κάτω των αγορών δείχνουν τη νευρικότητα και την απώλεια προσανατολισμού, ενώ είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να επανέλθει η ηρεμία, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τραμπ θα βάλει την... ουρά στα σκέλια και θα γίνει... καλό παιδί!

Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό JP Morgan, η ανάκαμψη στις αγορές μετά τον "σεισμό" Τραμπ αναμένεται το β΄ εξάμηνο του έτους, ενώ ειδικά φέτος, μπορεί να δούμε να γίνεται πράξη το γνωστό ρητό "sell in May and go away" (πούλα τον Μάιο και φύγε μακριά). Σύμφωνα με τον τραπεζικό γίγαντα, οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις ανόδους των δεικτών, καθώς αυτές θα αποτελούν ενδιάμεσα τεχνικά ξεσπάσματα.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η αδυναμία στις αγορές και οι έντονες απώλειες μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες, αλλά... αργότερα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βιώσιμο story αποδόσεων για τις μετοχές, ενώ οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού κολοσσού δηλώνουν ότι "θα γίνουμε αγοραστές των μετοχών κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο", προεξοφλώντας συνέχιση της υψηλής μεταβλητότητας. Η τράπεζα επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για ενδεχόμενη ύφεση ή όχι, οπότε οι επενδυτές πρέπει να έχουν σηκωμένες τις "κεραίες" τους. Μάλιστα, αναφέρει και κάποια στοιχεία, τα οποία πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι επενδυτές.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι πιθανότητες ύφεσης ανέρχονται στο 60%, ενώ υπογραμμίζει ότι στις τελευταίες πέντε περιπτώσεις ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ο δείκτης S&P 500 είχε υποχωρήσει κατά μέσο όρο 37% από την κορυφή έως το χαμηλότερο σημείο, με την ανώτατη τιμή κερδών προς μετοχή (Ρ/Ε) να διαμορφώνεται στο 19 και την κατώτατη στο 12. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης P/E βρίσκεται στο 19 και αυτό το επίπεδο συναντάται στην αρχή μιας ύφεσης και όχι στο τέλος. Συνεπώς, ούτε καν έχουμε μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης, την έκταση της οποίας δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε κατά την παρούσα φάση. Με βάση τα παραπάνω, το "ρεζουμέ" της όλης ιστορίας είναι ότι δύσκολα οι αγορές θα ξαναδούν σύντομα τα πρόσφατα υψηλά, ενώ η γενικότερη στάση της JP Morgan έναντι των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών είναι ουδέτερη.

Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς οίκοι παρατηρούν σημαντική φυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλες οικονομικές ζώνες, εν μέσω του χάους που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ. Ειδικά η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως εναλλακτική λύση για την υποδοχή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και κυρίως από τις ΗΠΑ. Καταλυτικός παράγοντας για τη φυγή κεφαλαίων είναι η εικόνα της αγοράς αμερικανικών ομολόγων, όπου το ρίσκο έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το ξεπούλημα των ομολόγων την περασμένη εβδομάδας ήταν η εξέλιξη που δεν ήθελε να βιώσει ο Τραμπ. Τρόμαξε τόσο πολύ με αυτά που συνέβησαν και έτσι αναγκάστηκε να αναβάλει για τουλάχιστον 90 ημέρες την εφαρμογή των περισσότερων δασμών. Οι Αμερικανοί και λοιποί επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τις αγορές και τους θεσμούς των ΗΠΑ, κάτι που αποτυπώνεται και στην ενίσχυση όλων των κύριων νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Ειδικά το ευρώ κινείται στο υψηλό των 1,13 δολαρίων, ενώ το ελβετικό φράγκο προσελκύει κεφάλαια ως το πλέον ασφαλές καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs δίνει... γραμμή για πορεία του χρυσού στα 4.000 δολάρια ανά ουγκιά έως τα μέσα του 2026! Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 3.230 δολάρια και όπως επισημαίνει ο αμερικανικός κολοσσός, έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 3.700 δολάρια με προοπτική τα 4.000 ευρώ έως τα μέσα του 2026. Πρακτικά, η χρυσή λίρα θα μπορούσε να φτάσει τα 800 ευρώ για τους ιδιώτες που πουλάνε και στα 920 ευρώ για όσους αγοράζουν από την Τράπεζα Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση του ο αμερικανικός κολοσσός, η πορεία του χρυσού συνδέεται με τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στο 45%. Μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες προσανατολίζονται σε νέες αγορές χρυσού, αυξάνοντας τα αποθέματα τους. Εκτός από την Goldman Sachs, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη της UBS, η οποία βλέπει τον χρυσό στα 3.500 δολάρια ανά ουγκιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα ενισχύει την ανάγκη των επενδυτών να στραφούν σε "ασφαλή καταφύγια" και αυτή τη στιγμή, ο χρυσός είναι μακράν και με διαφορά το ασφαλέστερο. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο σημειώσει διαδοχικά ρεκόρ φέτος με άνοδο 23% από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επανέρχεται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία - Τα σενάρια για το πρωτοφανές μπλακ άουτ

Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι αρχές σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και περιοχές της Γαλλίας, για τον λόγο του μπλακάουτ που ταλαιπώρησε εκατομμύρια ανθρώπους. Οι αρχές δεν έχουν απο...

Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: «Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» πίσω από τη διακοπή ηλεκτροδότησης

Η πορτογαλική διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου REN ανακοίνωσε ότι το μπλακ άουτ στην Ισπανία που επηρέασε την Πορτογαλία οφείλεται σε βλάβη στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτ...

Φόρτωση άρθρων...