Φαίνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή των δυνάμεων της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος, η οποία σημειώνεται πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει αποτρέψει την εισβολή, στρατιωτικοί αναλυτές παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα και πως οι Ουκρανοί έχουν προχωρήσει 10 Χλμ. στο ρωσικό έδαφος.

Καταλαμβάνει χωριά στη Ρωσία ο στρατός της Ουκρανίας, αναφέρουν πληροφορίες

Μάλιστα, Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν καταλάβει συνοριακά χωριά και μέρος της πόλης Σούντζα.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης, οι Ουκρανοί περικύκλωσαν τη Σούντζα και κατέλαβαν τρία χωριά.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επαληθευτούν, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν μιλούν ανοιχτά για την επιχείρηση.

Πάντως, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη επίθεση είναι πολύ καλύτερα οργανωμένα από παλιότερες, οι οποίες διοργανώνονταν από εθελοντικές μαχητικές ομάδες, που δεν ήταν μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Νόμιμη η επίθεση, λέει εκπρόσωπος της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στόχους στη Ρωσία μετά την εισβολή στη συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ.

Ουκρανός υπ. Ενέργειας: Λειτουργεί η οδός διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο εναντίον μιας παράνομης επίθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Και στο πλαίσιο αυτού του νόμιμου δικαιώματος άμυνας, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει τον εχθρό όπου κρίνει απαραίτητο: στο έδαφός της, αλλά και στο έδαφος του εχθρού», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία φέρεται να ελέγχει σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου στη Ρωσία

Στην επίθεση στο Κουρσκ φαίνεται πως εμπλέκονται ταξιαρχίες του στρατού της Ουκρανίας, όπως έχουν δηλώσει Ρώσοι αξιωματούχοι. Μάλιστα, δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων έχουν κάνει λόγο για 1.000 περίπου στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουκρανία ελέγχει τώρα έναν σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου περίπου οκτώ χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία -αυτός φέρεται να είναι και ένας από τους στόχους της εν λόγω επιχείρησης, για να διακοπούν οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, έκανε δηλώσεις για την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να αιφνιδιάζει, χωρίς να αναφερθεί ανοιχτά στην επιχείρηση στο Κουρσκ.