Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

ΟΗΕ: Υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια ιοί στη φύση που δεν έχουμε ανακαλύψει

Πλανήτης
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ και προειδοποιεί ότι, 1,7 εκατομμύρια ιοί στη φύση δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες και οι μισοί απ' αυτούς, θα μπορούσαν να μολύνουν το ανθρώπινο είδος.

Η έκθεση διεθνούς διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων επισημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά σε ότι αφορά τις αναδυόμενες ασθένειες καθώς μόνο αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να «ξεφύγουμε από την εποχή της πανδημίας».

Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η αποψίλωση των δασών και το εμπόριο ζώων, κυρίως των άγριων, προλειαίνουν το έδαφος για την εμφάνιση ιών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Η ομάδα που αποτελείται από 22 εμπειρογνωμόνες επισημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι πανδημίες θα εμφανίζονται πιο συχνά, θα εξαπλώνονται ταχύτερα , θα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους και θα προκαλούν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.

Ο κορωνοϊός είναι η έκτη πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα μετά την «ισπανική γρίπη» το 1918, η οποία μόλυνε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε 20–50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συγκλήθηκε από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), όπως γράφει η Daily Mail.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πανδημίες μέχρι σήμερα είχαν την προέλευσή τους σε μικρόβια που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο , αλλά η εμφάνισή τους εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των «ζωονοσογόνων» ασθενειών, αυτών δηλαδή, που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, εμφανίζονται εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών καθώς αυξάνεται η πιθανότητα στενής επαφής του ανθρώπου και της άγριας πανίδας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η φορολόγηση τέτοιων δραστηριοτήτων υψηλού πανδημικού κινδύνου», αναφέρει η έκθεση.

«Στο μεταξύ, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα που επιβιώνουν μετά από αποψίλωση των δασών - όπως νυχτερίδες και αρουραίοι, είναι επίσης οι πιο πιθανοί φορείς ασθενειών που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Αυτός είναι ο δρόμος για τις πανδημίες», καταλήγει η σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 25 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1892: Προτείνεται η ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων από το βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν. 1897: Το Πουέρτο Ρίκο κερδίζει την αυτονομία του την οποία αναγνωρίζει η Ισπα...

Ντομινίκ Πελικό: 20 χρόνια φυλάκιση για το «Τέρας της Αβινιόν» ζήτησε η εισαγγελέας

Ποινή κάθειρξης 20 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Ντομινίκ Πελικό, το «Τέρας της Αβινιόν», ο οποίος κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε -επί σειρά ετών- τη σύζυγό του, Ζιζέλ Πελι...

Φόρτωση άρθρων...