Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από τους Μητροπολίτες Μοσχονησίων Κύριλλο, Ανέων Μακάριο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Σεβαστείας Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Μύρων Χρυσόστομο και Ειρηνουπόλεως Νίκανδρο, καθώς και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, και ακολούθως στο Μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα προς το πλήρωμα της Εκκλησίας απηύθυνε έκκληση, για μία ακόμα φορά, να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην Ουκρανία, δεόμενος προς τον Αναστάντα Λυτρωτή «το εφετινό Πάσχα να αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ασφαλή περάσματα, προς πραγματικά ασφαλείς περιοχές, για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Μαριούπολης, τους αμάχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τραυματίες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και πολλά παιδιά. Το ίδιο να ισχύσει και για όλες τις άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου εκτυλίσσεται μια απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία.
Ο Παναγιώτατος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δυνάμεις του κακού, η βία και η αδικία, που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα, δεν θα νικήσουν στο τέλος».
Το πλήρες Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη
Τιμιώτατοι αδελφοί,
Προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω,
Αντήχησε και πάλι, και έφθασε στα πέρατα της γης και στα ουράνια, το δοξολογικό «Χριστός Ανέστη!». Πανηγυρίζει το γένος των ανθρώπων, οι απ' αρχής, εμείς οι σύγχρονοι και οι γενεές που θα ζήσουν μέχρι την έλευση του Βασιλέως της δόξης. Συνεορτάζει η κτίσις που ανακαινίζεται σύμπασα εν Χριστώ Αναστάντι. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια».
Το Πάσχα είναι πανήγυρις ανεσπέρου φωτός. Ο Χριστός είναι «το φως του κόσμου». Φως, όχι για τους ολίγους εκλεκτούς, αλλά για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις. Ο πάνδωρος Θεός της άκρας φιλανθρωπίας δίνει στο ανθρώπινο πρόσωπο ανυπέρβλητη αξία. Ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος και κοινωνός ζωής αιωνίου. Και όποιος αγαπά τον «αδελφόν» μένει «εν τω φωτί» (Α' Ιωάν. β', 9). Όποιος τον αγνοεί, τον θίγει, τον βλάπτει, στρέφεται κατά του ίδιου του Θεού.
Τρέχει απόψε η σκέψη μας στη μαρτυρική Ουκρανία και σε όλες τις γωνιές της γης, όπου κυριαρχεί η βία και η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ας προσευχηθούμε, αδελφοί και τέκνα, το Πάσχα του Κυρίου, η «άνωθεν ειρήνη, η υπερέχουσα πάντα νουν», η Ανάσταση που μας διεβίβασε στην «άλλη», την αιώνια βιοτή, να γίνει διάβαση, πέρασμα, προς την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, την ειρήνη των λαών, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη η ανθρωπότητα. Ας παρακαλέσουμε τον Αναστάντα Λυτρωτή το εφετινό Πάσχα να αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ασφαλή περάσματα προς πραγματικά ασφαλείς περιοχές, για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Μαριούπολης, τους αμάχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τραυματίες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και πολλά παιδιά. Το ίδιο να ισχύσει και για όλες τις άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου εκτυλίσσεται μια απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία. Κάνουμε, απόψε, την ευλογημένη αυτή βραδιά, ακόμη μία φορά έκκληση να τερματισθεί αμέσως ο αδελφοκτόνος πόλεμος, ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτελεί προκλητική αθέτηση της Κυριακής εντολής της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.
Δεν είναι δυνατόν να ζούμε «σαν να μην ήλθε ποτέ Εκείνος», ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτό το ευάγγελο μήνυμα, ότι ήλθε η αλήθεια και η χάρις και «παρέδραμεν η σκιά», διακηρύσσουμε και απόψε, γεγονυΐα τη φωνή. Διατρανώνουμε αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της ζωής μας ως Χριστιανών, οι οποίοι έχουμε «πασχαλινή αντίληψη για τη ζωή, τον θάνατο και την αιωνιότητα». Η νίκη του Χριστού πάνω στον θάνατο διαποτίζει την ύπαρξή μας με νάματα ζωής αιωνίου, μας κατευθύνει στο «εν, ου εστι χρεία». Η λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου γεμίζει τη ζωή μας ευφροσύνη, τη μετατρέπει σε καθημερινό Πάσχα. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του κακού, η βία και η αδικία, που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα, δεν θα νικήσουν στο τέλος.
Φθάσαμε στο ευλογημένον τούτο Σάββατον, εν Εκκλησία, μέσα από μία περίοδο άσκησης, νηστείας και μετανοίας, που ανέδιδε το άρωμα της Αναστάσεως. Θα εισέλθουμε στον πάμφωτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην πιο πανηγυρική ακολουθία του εκκλησιαστικού έτους, η οποία δονείται από τον δυναμισμό και τη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού και εικονίζει με μοναδικό τρόπο τη φωτοχυσία και την πληρότητα ζωής της Βασιλείας των Εσχάτων, όπου τα «τέκνα του φωτός» θα ατενίζουν τον Κύριο της δόξης «πρόσωπον προς πρόσωπον».
Αυτώ η δόξα και η τιμή και η ευχαριστία.
Χριστός Ανέστη!
Στην τελετή της Αναστάσεως παρέστησαν o Επίσκοπος των εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικών, Massimiliano Palinuro, ο Χριστόδουλος Λάζαρης, πρέσβης της Ελλάδας στην 'Αγκυρα, η Γεωργία Σουλτανοπούλου, γενική πρόξενος στην Πόλη, o Maxim Vdovichenko, πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, ο 'Αρχων Έξαρχος της ΜτΧΕ Αθανάσιος (Σούλης) Κωνσταντόπουλος, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. της Αδελφότητας Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία ἡ Παμμακάριστος», με 'Αρχοντες της ΜτΧΕ, καθώς και πιστοί από την Πόλη και πλήθος προσκυνητών από το εξωτερικό.
Ακολούθως ο Παναγιώτατος προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων.