Παρασκευή
25 Οκτωβρίου 2024

Οπλισμένοι με στόχο το Τελ Αβίβ 1.000 πύραυλοι του Ιράν

Πλανήτης

Για πόλεμο με το Ισραήλ προετοιμάζεται το Ιράν, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να τον αποφύγει, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Τα επόμενα βήματά του θα καθοριστούν από την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Επικαλούμενοι τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, οι «New York Times» μετέδωσαν ότι ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν να καταθέσουν πολυάριθμα σχέδια με βάση τις πιθανές επιπτώσεις από τα αντιποίνων που προετοιμάζει το Ισραήλ.

«Το Ιράν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να είναι προετοιμασμένες για πόλεμο αλλά και να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν», ανέφερε το δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Οι αξιωματούχοι, δύο από τους οποίους ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), δήλωσαν ότι εάν το Ισραήλ προκαλούσε σημαντικές ζημιές σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικούς σταθμούς, ή εάν στόχευε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, τότε η Τεχεράνη, χωρίς αμφιβολία, θα κλιμάκωνε περαιτέρω τις ενέργειές της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε αυτήν την περίπτωση το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα μπαράζ έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων - σημαντική κλιμάκωση σε σύγκριση με τους 200 που εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου - ή ακόμη και να διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας και τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους.

Ωστόσο, εάν το Τελ Αβίβ περιόριζε την απάντησή του σε πλήγματα σε αποθήκες όπλων ή στρατιωτικές βάσεις, η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην απαντήσει, βάζοντας έτσι τέλος στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν υποστηρίξει δημοσίως ότι δεν επιδιώκουν να μπουν σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο, κάτι που τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. 

Όμως, οι Ιρανοί φοβούνται μήπως φανούν αδύναμοι, αναφέρει το δημοσίευμα, και ένα ισχυρό πλήγμα στα χέρια του Ισραήλ θα μπορούσε να τους καταστήσει ευάλωτους αλλά και να ασθανσθούν ότι πρέπει να επανακτήσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ακόμη και με τη βοήθεια του προηγμένου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, THAAD που έφτασε πρόσφατα στο Ισραήλ, δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει μελλοντικές επιθέσεις από την Τεχεράνη.

«Όπως τα αντιπυραυλικά συστήματα Arrow δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης True Promise 2, έτσι και τα συστήματα THAAD δεν θα λειτουργήσουν. Μην βασίζεστε στα THAAD, έχουν περιορισμένες δυνατότητες», είπε ο Σαλαμί σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Ιράν ονόμασε την επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου επιχείρηση «True Promise 2». Είχε προηγηθεί η επίθεση του Απριλίου, την οποία είχε ονομάσει επιχείρηση «True Promise 1».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει λογικούς συμβιβασμούς για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος

Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει λογικούς συμβιβασμούς για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τι θέμα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ...

Παλαιστινιακή εφημερίδα δημοσίευσε τη διαθήκη του Σινουάρ – Οι οδηγίες για τους ομήρους της Χαμάς

Η παλαιστινιακή εφημερίδα Al Quds δημοσίευσε τρεις χειρόγραφες σελίδες που υποστηρίζει ότι αποτελούν τη διαθήκη του δολοφονημένου από το Ισραήλ ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. ...

Τουρκία: Συνελήφθησαν 7 ύποπτοι για τρομοκρατία – Επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα

Στην σύλληψη εφτά υπόπτων για τρομοκρατία προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές στην Αδριανούπολη, ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Hurriyet, ανάμεσα στ...

Φόρτωση άρθρων...