Αντιμέτωπη με σενάριο πολέμου, η Βαλένθια μετράει τους νεκρούς της, οι οποίοι ήδη αγγίζουν τους 158. Η τραγωδία αφήνει ένα ίχνος καταστροφικών σεναρίων που αναγκάζουν τις τοπικές Αρχές να ζητήσουν έξτρα βοήθεια από τον στρατό, ενώ και το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετέχει στην αντιμετώπιση της κρίσης, γράφει η El Mundo.
Οι φονικότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας σάρωσαν την περιφέρεια της Βαλένθια, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή την Τρίτη και την Τετάρτη, βυθίζοντας δρόμους και πόλεις κάτω από τα λασπόνερα. Ο απολογισμός, που δεν είναι οριστικός, ανέρχεται πλέον σε 158 νεκρούς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των υπηρεσιών διάσωσης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να «παραμείνουν στα σπίτια τους» καθώς ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί. Περισσότεροι από 1.200 εργαζόμενοι, με τη βοήθεια drones, αναπτύχθηκαν στην αποστολή διάσωσης καθώς οι βροχές συνέχισαν να απειλούν πολλές περιοχές της χώρας. «Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές», είπε ο Σάντσεθ, καλώντας σε αλληλεγγύη και επαγρύπνηση.
Σε ορισμένες από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες ωστόσο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ανασύρουν πτώματα από τη λάσπη και τα συντρίμμια μόνοι. «Όλοι ξέρουμε κάποιον που πέθανε», είπε ο φαρμακοποιός Miguel Guerrilla, που στεκόταν έξω από το κατατάστημά του, το οποίο έχει καλυφθεί με πυκνή λάσπη. «Είναι ένας εφιάλτης».
Από την πλευρά του, υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη «δεκάδες» αγνοούμενοι στη νοτιοανατολική Ισπανία. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «έχουμε ήδη 155 νεκρούς στην περιοχή της Βαλένθιας, δύο στην Καστίλη-Λα Μάντσα και έναν στην Ανδαλουσία, δηλαδή συνολικά 158 ανθρώπους.
Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες και δεκάδες αγνοούμενοι». Παράλληλα ο Τόρες είπε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε να θέσει στη διάθεση των αρχών της Βαλένθιας «όλα τα στρατιωτικά μέσα», κυρίως για τη διανομή βοήθειας και το άνοιγμα δρόμων, ώστε οι διασώστες να φτάσουν «σε κάθε γωνιά» της ζώνης που έχει πλημμυρίσει.